Angela Rindt en Bert van der Put in de bibliotheek FOTO TIES STEEHOUWER
Angela Rindt en Bert van der Put in de bibliotheek FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Angela Rindt schijft boek over bakkers

ZEVENBERGEN – Onder bovenstaande titel is Angela Rindt op het ogenblik druk bezig om een boek te schrijven over de bakkers in Zevenbergen door de eeuwen heen. Om aan nog meer gegevens te komen dan ze nu al heeft werd er in de bibliotheek in Zevenbergen een bijeenkomst gehouden die een volle bieb opleverde. De bedoeling van Rindt was om haar toehoorders te bewegen nog meer te vertellen over de bakkers in de stad. Zij vindt haar gegeven in de archieven en bij mensen, zoals ex bakkers uit Zevenbergen. "Mijn zoon is ook bakker en zelf heb ik ook bij een bakker gewerkt. Veel speuren in archieven en mensen opsporen die mij verhalen met de juiste feiten konden vertellen".

DOOR TIES STEEHOUWER

Angela Rindt vertelde in de bieb over haar speurtocht en de resultaten ervan en door de reacties van het publiek werd het een erg genoeglijke avond. Zeker toen de voormalig bakker, de 77-jarige Bert van der Put vertelde waarvoor zijn bakkers attributen werden gebruikt die hij toonde. Van der Put is in Zevenbergen nog niet vergeten maar veel andere bakkers wel. "Het enige wat ik wilde is dat "onze" bakkers niet vergeten worden door ze een plekje te geven in dit boek."

1659

Het verhaal van Rindt begint al in 1659 maar natuurlijk waren er ook daarvoor al bakkers in de stad. "In de 14e en 15e eeuw werden er al bakkersgilden opgericht. Een paar eeuwen later gebeurde dat ook in Zevenbergen. In december van het jaar 1659 werd hier het eerste ambachtsgilde opgericht en wel dat van de Bakkers. Het boek der ordonnantie voor de bakkers van Dordrecht heeft als voorbeeld gediend voor de Zevenbergse uitvoering." Het jaartal 1659 is voor de bakkers niet zo maar een jaar. In de tot ontwikkeling komende steden voelden de bakkers, evenals diverse andere ambachtslieden, weldra de behoefte om voorschriften op te stellen en maatregelen te treffen.

Veel bakkers

In de archieven staat dat er in 1844 in Zevenbergen 25 bakkers, slijters en venters van brood actief waren en in 1898 waren dat er 18. Het gewicht van het brood werd regelmatig gecontroleerd. De bevindingen werden in de krant gezet, dus iedere bakker was er wel op gebrand om zo zorgvuldig mogelijk te bakken. Anders had je slechte reclame. Angela Rindt is er in geslaagd om veel gegevens boven water te krijgen. Zo werd er in 1914, door de toenmalige oorlog Noodbrood gebakken waarin behalve goedkoop graan ook aardappelen en peulvruchten werden verwerkt. In het boek van haar komen de namen van veel vroegere bakkers voor.

Families

In het boek worden 27 bakkersfamilie apart belicht. De meeste bakkers hadden hun zaak aan de Noord-en Zuidhaven, de Markt en de Langenoordstraat." Het is de bedoeling dat het boek in mei van dit jaar te koop zal zijn." Tot die tijd is Angela Rindt op zoek naar nog meer verhalen. Zij die hun verhaal met haar willen delen kunnen haar bellen of mailen op 0657209326. Mail: a.rindt@kpnplanet.nl.[l]