Fred Jonkergouw, Petra Dijksman, Joke Ammerlaan en Cor Nieuwkerk druk aan het werk bij de Driehoek FOTO TIES STEEHOUWER
Fred Jonkergouw, Petra Dijksman, Joke Ammerlaan en Cor Nieuwkerk druk aan het werk bij de Driehoek FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

NLdoet Moerdijk voor 90 procent gecanceld

MOERDIJK – Heel veel vrijwilligers in de gemeente Moerdijk stonden er deze week in de startblokken om zich in te zetten voor NLdoet maar uiteindelijk hoefden ze niet van start te gaan. De reden was het rondwaren van het Corona virus in Nederland en speciaal in Noord-Brabant. Bij het Oranje Fonds hadden zich 10 organisaties uit Moerdijk aangemeld maar acht daarvan besloten er van af te zien om het afgelopen weekeinde mee te doen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Twee deden wel mee maar in een beperkte omvang. Het Oranje Fonds zelf vond het niet verantwoord om NLdoet dit weekeinde door te laten gaan maar om het uit te stellen. "Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid", stelt waarnemend directeur Marc van Hal.

Verenigingen

De tien verenigingen en instellingen uit Moerdijk die via het Oranje Fonds mee wilden gaan doen aan NLdoet waren het Thomashuis in Klundert, het gemaal De Eersteling in Heijningen, de Landelijke Rijvereniging & Pony Club Prinses Irene in Zevenbergen, de Buurtvereniging Kindervreugd in Helwijk, de Buurtvereniging Kloosterblokje in Willemstad, de Buurtvereniging De Driehoek in Fijnaart, Woon-en Zorg Centrum Blomhof in Standdaarbuiten, het Zeekadetkorps in Moerdijk en de Emmaus in Langeweg. Al deze bovengenoemde instellingen hadden, met financiële steun van het Oranje Fonds hun zaakjes van te voren goed voor elkaar. Cor Nieuwkerk van De Driehoek: "Of we, als we het afgelasten het geld moeten terugstorten weet ik niet maar voor ons is dat niet aan de orde omdat we met een paar mensen toch aan de slag gaan". Dat aan de slag gaan hield bij de Driehoek tussen Fijnaart en Heijningen in dat er "Struiken en bomen rondom het pand werden gesnoeid en dat het materiaal naar de stort werd gebracht". Bij de Eersteling werd er maar met twee man gewerkt.

Thomashuis

In het Thomashuis in Klundert zagen ze NLdoet dit jaar niet zitten. Jose Nugteren: "We wilden de tuin opknappen en hem klaar maken voor de teelt van groenten". Bij het Kloosterblokje in Willemstad ging het dit jaar ook niet door maar de voorzitter Jack Konings denkt wel aan uitstel. Bij de buurtvereniging de Driehoek gingen ze vrijdag en zaterdag wel aan de slag om rond het clubhuis de bomen en struiken eens flink te snoeien. "Daar is het nu de tijd voor" volgens de voorzitter Cor Nieuwkerk. Bij de Landelijke Rijvereniging & Pony Club Prinses Irene werd NLdoet ook afgelast. Wel werden er met een klein groepje enkele karweitjes gegaan maar dat viel buiten NLdoet. Bij het Zeekadetcorps in Moerdijk besloten ze vrijdag al om het opknappen van het opleidingsschip niet door te laten gaan. Wilco Tempelaar: "We zijn een maritieme jeugdvereniging met een oude mijnenveger als korpsschip. Deze mijnenveger vergt veel onderhoud. Op deze dag wilden we onze accommodatie schuren en schilderen zodat het schip klaar is voor het vaarseizoen. Ook het dak van het stuurhuis is aan vervanging toe, dit wilden we ook gaan aanpakken".[l]