Leerlingen van de KSE gaan digitaal aan de slag. FOTO JACK KONINGS
Leerlingen van de KSE gaan digitaal aan de slag. FOTO JACK KONINGS Foto: Jack Ko nings

Scholieren Markland College krijgen digitaal les

ZEVENBERGEN – Leerlingen van het Markland College uit Zevenbergen en Oudenbosch krijgen vanaf woensdag digitaal onderwijs. Docenten hebben de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om de lessen via een online systeem beschikbaar te stellen.

DOOR MONIQUE JANSEN

"De leerlingen werken via een rooster. Zij loggen per lesuur in. Dat gebeurt via een constructie die lijkt op webinars", legt rector Michiel Maas uit. De scholieren krijgen les van hun eigen vakdocent.

Meerderheid lesstof

Op deze manier probeert het Markland College het onderwijs zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. "We bieden de meerderheid van de lesstof toch aan", benadrukt Maas. Niet alle vakken kunnen via thuisonderwijs worden gegeven. Dat is bijvoorbeeld lastig voor praktijkgerichte lessen, zoals installatietechniek. Ook vakken als lichamelijke opvoeding en tekenen lenen zich niet voor digitaal onderwijs.

Stilstand voorkomen

"Het onderwijs is op deze manier niet volwaardig, maar we willen stilstand voorkomen. Dit is géén vakantie voor onze leerlingen en personeelsleden", geeft Maas aan. Scholieren kunnen het lesprogramma volgen via tablets of een pc. Het Markland College monitort of leerlingen de lessen ook daadwerkelijk volgen. Wie problemen heeft met zijn apparatuur kan zo nodig op school inloggen. Maas: "Het gebouw is op dit moment bijna leeg, dus dat is geen probleem." De kans op besmetting is op deze manier heel gering.

Betrokkenheid collega's

Docenten en stafmedewerkers werken op dit moment door op school. Zij zorgen ervoor dat de lessen op afstand doorgang en verhelpen eventuele problemen. Het is voor alle medewerkers improviseren, omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. "We zijn heel blij met de betrokkenheid van alle collega's", geeft Maas aan. Op dit moment geeft de school de allerhoogste prioriteit aan eindexamenkandidaten. Deze leerlingen moeten nog verschillende schoolexamens afleggen. Ook beginnen na de meivakantie de centrale examens.

Examens gaan door

Er komt verder maatwerk voor school- en praktijkexamens op middelbare scholen zodat deze door kunnen gaan. Minister Slob (onderwijs) heeft met de onderwijssector afgesproken dat examenleerlingen prioriteit hebben. Dit betekent dat alles in het werk wordt gesteld om leerlingen in hun laatste jaar de examens te laten maken. Minister Slob: "De gezondheid van leerlingen en onderwijspersoneel staat voorop. Experts van het RIVM zijn daarom nauw betrokken geweest bij deze uitwerking van de maatregelen. We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden. Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is."

Zieke leerlingen

Door scholen open te stellen voor examenleerlingen kunnen zij deelnemen aan de school- en praktijkexamens. Als een leerling ziek is of in thuisquarantaine zit dan kan de leerling later het schoolexamen afronden, tot uiterlijk de start van het centraal examen. De centrale examens starten op 7 mei en gaan vooralsnog door. De praktijkexamens en de digitale examens op het vmbo starten vanaf 30 maart. Deze examens hebben een flexibele afnameperiode en scholen kunnen deze vanaf die datum gaan afnemen

Aanpassen aantal toetsen

Daarnaast krijgen scholen de mogelijkheid om het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen. Dit is een uiterste maatregel voor een school. De minimale eisen, eindtermen, blijven dan gelden, maar een school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om die eisen in minder toetsen te halen dan eerder werd gedacht. De medezeggenschapsraad moet hier mee instemmen en de school moet dit doorgeven aan de Inspectie.[l]