Moerdijkers helpen elkaar massaal in tijden van crisis

MOERDIJK - Hartverwarmend. Inwoners van de gemeente Moerdijk helpen elkaar massaal in tijden van crisis. Op Facebook ontstonden bijvoorbeeld in mum van tijd verschillende groepen waarin mensen elkaar ondersteuning geven.

DOOR MONIQUE JANSEN

Zo bieden mensen elkaar de hand in de groepen Zevenbergschen Hoek Helpt Elkaar, Klundert voor Klundert en Zevenbergen Helpt Elkaar. Ook de gemeente Moerdijk steekt een helpende hand uit. Medewerkers openden een meldhulp voor bewoners die in nood dreigen te komen door het wegvallen van hun dagelijkse ondersteuning. Door het coronavirus zijn er veel professionals, mantelzorgers en vrijwilligers die thuisblijven door verkoudheidsklachten. Voorbeelden zijn wegvallen van mantelzorg of ondersteuning waardoor de inwoner niet meer kan beschikken over boodschappen of een maaltijd, niet veilig in zijn woonomgeving kan functioneren of financieel in de knel komt. Medewerkers zoeken dan samen met de hulpvrager naar een oplossing.

Goede samenwerking

"We hopen natuurlijk dat onze bezorgdheid onterecht is en dat alles gewoon doorgaat. Door goede samenspraak met onze maatschappelijke partners zoals zorg- en welzijnspartners, (thuis)zorginstellingen, woningcorporaties en Werkplein kunnen we naar een oplossing zoeken. Ons Wmo-loket zetten we nu ook in als Meldpunt. Zo hopen we ervoor te zorgen dat ook in deze periode niemand tussen wal en schip raakt. De capaciteit aan de telefoon voor Jeugd wordt ook uitgebreid", licht wethouder Eef Schoneveld toe. Het meldpunt is op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur op 0168-373970. Op deze tijden is ook het Wmo-loket bereikbaar op 140168 en het Centrum voor Jeugd en Gezin op 0800-6816816.

Massale acties

Verschillende bewoners bedachten ook spontane acties. Zo maakt Isolde Debrabandere, bekend als eigenaresse van Liz'Amore Bruidsmode uit Zevenbergen mondmaskers voor zorgprofessionals. Ze beschikt over professionele apparatuur om bruidsjurken te maken, maar zet haar expertise nu in voor mondkapjes. Op andere plekken stopten buurtbewoners en kinderen massaal kaarten in de brievenbussen van woonzorgcentra. Ouderen en gehandicapten in instellingen mogen geen bezoek meer ontvangen. Zo hopen de zorginstanties het gevreesde coronavirus buiten de deur te houden.[l]