Arie de Letterkanarie en woordspin Wim. FOTO: SIMONE DE GROOT-HAVEN
Arie de Letterkanarie en woordspin Wim. FOTO: SIMONE DE GROOT-HAVEN Simone de Groot-Haven

Kleuters De Toren leren thuis via Onderbouwd

ZEVENBERGEN - Sinds de sluiting van de scholen zorgen leerkrachten van De Toren, net als vele andere scholen in Nederland, voor thuisonderwijs.

Samen met ouders zorgen zij ervoor dat kinderen kunnen blijven leren en ontwikkelen. Dat gebeurt al vanaf de jongste leerjaren met behulp van Onderbouwd Thuis, een uniek ontwikkelprogramma voor peuters en kleuters.

Onderbouwd

Op De Toren werken ze al jaren met de methode Onderbouwd. Het is een methode voor spelend en doelgericht stimuleren van de ontwikkeling van kleuters en heeft drie lijnen: taal, rekenen en motoriek. Deze methode is op basis van uitgebreid onderzoek ontworpen door drs. Simone de Groot-Haven.

Zij heeft de lessen omgebouwd zodat de kleuters van De Toren nu thuis op hun eigen niveau lesmaterialen

krijgen om te oefenen, spelen en leren.

Weekrooster

Aan het begin van de week ontvangen ouders een weekrooster met daarin drie activiteiten per dag. Simone zet dagelijks online nieuwe activiteiten klaar en legt in

begrijpelijke taal uit wat het doel van de activiteit is, geeft speluitleg en geeft aan welke materialen nodig zijn.

Huis-, tuin- en keukenmateriaal

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van huis-, tuin- en keukenmateriaal. “Eigenlijk hebben ouders alle spullen die ze nodig hebben wel in huis, maar mocht er iets niet zijn, kunnen ouders wekelijks spullen op komen halen op school,” aldus Maaike van Bueren, leerkracht van de onderbouwunit op De Toren.

Filmpjes maken

Wanneer de leerkrachten van de onderbouw klaar zijn met het uitlenen van materialen gaan ze aan de slag met het maken van filmpjes voor de kinderen.

“Het was de eerste keer best spannend,” zegt onderwijsassistente Cynthia Wildhagen, “maar het is zo leuk om te zien hoe de kinderen erop reageren.”

Handpoppen

De hoofdrolspelers in de vlogjes zijn niet de leerkrachten of onderwijsassistentes, maar handpoppen.

“Door middel van poppenspel

proberen we de kinderen te bereiken.” Arie de Letterkanarie, Sjoerd de Rekenwoerd en woordspin Wim

beleven allerlei avonturen in de recent opgeknapte onderbouwunit.

Plezier

Met groot plezier voor de kinderen thuis is het succes verzekerd.

“De filmpjes zijn zo leuk, kan Sjoerd niet thuis komen?” reageerde één van de moeders in de speciale groepsapp waar ouders trots foto’s van hun lerende kinderen delen.

Zo kunnen leerkrachten zien hoe ouders de activiteiten uitvoeren. Maaike: “Als leerkrachten volgen we de kinderen in ons volgsysteem. Hierdoor krijgen zij echt alleen die activiteiten te zien die bij hun eigen ontwikkelniveau passen.” [l]