Industriepark Moerdijk wacht een uitbreiding met het Logistiek Park Moerdijk.
Industriepark Moerdijk wacht een uitbreiding met het Logistiek Park Moerdijk. Foto: archief Weekblad de Bode

Minister keurt Brabants stikstofshoppen af

MOERDIJK - Minister Carola Schouten van Landbouw keurt de actie van de provincie Noord-Brabant om zes boerderijen in heel Nederland op te kopen om Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken af. "Ik vind het oncollegiaal en verwerp dit idee", meldt ze een interview in Nieuwe Oogst.

DOOR MONIQUE JANSEN

De Gedeputeerde Staten van Brabant willen een grootschalig bedrijventerrein ontwikkelen in Moerdijk. Zij werken hiervoor samen met de gemeente en Havenschap Moerdijk. Op deze plek komt 142 hectare ruimte vrij voor opslag- en distributiebedrijven. Bezwaarmakers gingen tegen dit plan in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat het landschap wordt aangetast.

Tussenuitspraak

Ook menen ze dat er niet zoveel behoefte is aan distributiecentra als de provincie inschat. Ook vrezen ze aantasting van natuurgebieden. De Raad van State deed in november een tussenuitspraak. De nut en noodzaak van het logistiek park is aangetoond, maar Brabant kreeg de opdracht om de stikstofmaatregelen te repareren. Dat gebeurt door zes boerenbedrijven op te kopen. Die stoten dan geen stikstof meer uit. De provincie wil hiermee de extra uitstoot van stikstof bij het Logistiek Park Moerdijk compenseren. Het afblazen van het Logistiek Park levert Brabant anders een schadepost van 14 miljoen euro op.

Gesprekken met minister

Deze actie viel slecht bij andere provincies. Die vinden het niet chique dat stikstofruimte vanuit andere provincies wordt overgeheveld naar een Brabants industrieterrein. Alle provincies zijn nog in gesprek met minister Schouten om te kijken of zij de stikstofemmissies van boeren mogen inzetten voor de bouw en industrie. Verder stelden Kamerleden Jaco Geurts van het CDA en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie Kamervragen over de kwestie.

Regeling is er nog niet

De provincie Brabant sorteert alvast voor op de mogelijkheid dat de stikstofuitstoot vanuit boerderijen wordt overgeheveld naar de bouw en industrie. Minister Schouten benadrukt dat deze regeling er niet zomaar komt: "We bouwen waarborgen in om ongecontroleerde opkoop te voorkomen. Daar zijn we nog mee bezig. Wat Noord-Brabant heeft gedaan, bevordert niet dat dit sneller mogelijk wordt."

Boeren zijn boos

Boeren in Brabant hebben inmiddels woedend gereageerd. Zij bedankten voor de uitnodiging voor een videoconferentie met de Gedeputeerde Staten. De agrariƫrs verenigd in het Landbouwcollectief vinden het onacceptabel dat hun stikstofrechten worden benut voor andere sectoren. Opvallend is dat de demissionaire Gedeputeerde Staten hard werken om de uitstoot van stikstof te beperken. Binnenkort treedt een nieuwe coalitie aan van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. Zij zitten vanwege de coronacrisis nog in de wachtkamer. Huidig Gedeputeerde Rik Grashoff van GroenLinks wil hen alvast een belangrijke voorzet geven voor het stikstofbeleid.[l]