Het beeld van Prins Maurits krijgt een prominente plek. ARTIST IMPRESSION BRUNS-PLATVORM
Het beeld van Prins Maurits krijgt een prominente plek. ARTIST IMPRESSION BRUNS-PLATVORM Foto: Bruns-Platvorm

Prins Maurits heet bezoekers welkom in Mauritshuis

WILLEMSTAD – Prins Maurits heet de bezoekers aan het Mauritshuis in Willemstad voortaan welkom. De oprichter en eerste bewoner van het gebouw krijgt een plaats bij de entree in de vorm van een levensgroot beeld. Daarnaast blijft de monumentale hal zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat. Dat blijkt uit het winnende ontwerp voor de nieuwe inrichting van het Mauritshuis.

DOOR MONIQUE JANSEN

De samenwerking tussen architectenbureaus Bruns en Platvorm won de aanbesteding. Dat heeft de gemeente Moerdijk bekend gemaakt. Bruns is de producent en Platvorm is verantwoordelijk voor het ontwerp in samenwerking met het bureau voor inhoudsontwikkeling Duinzand. Gezamenlijk gaan zij komend jaar, samen met gemeente en partijen in Willemstad, aan de slag. In 2021 vormt het Mauritshuis hét bezoekerscentrum van de Zuidwaterlinie en de Stelling van Willemstad.

Balie voor informatie

In de hal komt een balie waar bezoekers bij de gastheren en gastvrouwen informatie kunnen opvragen over activiteiten in de omgeving en het Mauritshuis zelf. Verder worden onder andere in het ontwerp de hoogtepunten van de toeristische bezienswaardigheden en activiteiten in de hal extra uitgelicht op een interactieve informatiewand. Het Mauritshuis verandert in een interessant bezoekerscentrum dat multifunctioneel kan worden gebruikt voor losse bezoeken, bruiloften en vergaderingen. Deze veranderingen moeten de bezoekersaantallen omhoog stuwen. Ook verwacht de gemeente meer recreanten te verleiden tot excursies op de Stelling van Willemstad en de Zuidwaterlinie. In de komende maanden worden de verhalen verder uitgewerkt en vertaald naar het belevingsconcept.

Aanbestedingsprocedure

De aanbestedingsprocedure duurde enkele maanden. Er is door drie partijen een ontwerpvisie, ontwerp voor de hal en plan van aanpak, opgesteld. Deze zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Daarnaast brachten bezoekers van het Mauritshuis en inwoners afgelopen februari gedurende een tentoonstelling hun stem uit wat betreft het in hun ogen beste ontwerp voor de hal. Dit kon door het geven van een rapportcijfer voor de drie ontwerpen. Het rapportcijfer maakte onderdeel uit van de kwalitatieve beoordeling. De samenwerking Bruns-Platvorm heeft de aanbesteding gewonnen.

Keuze uit ontwerpen

In de beoordelingscommissie waren partijen betrokken die met het Mauritshuis verbonden zijn, zoals de Heemkundekring en de stadstafel van Willemstad. Daarnaast hebben ook bezoekers en inwoners een stem gekregen door het geven van rapportcijfer voor de drie ontwerpen. Uiteindelijk zijn er 59 geldige stemkaarten geteld. Het gemiddelde rapportcijfer is meegenomen in de uiteindelijke beoordeling. Wethouder Danny Dingemans: 'De conclusie vanuit de beoordelingscommissie is dat het totaalplaatje van Bruns-Platvorm gaat zorgen voor een goed ingericht Mauritshuis, waarbij de oude historische verhalen van het Mauritshuis, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie op een interessante eigentijdse manier via personages worden verteld. Hierbij krijgt de bezoeker het gevoel dat hij er daadwerkelijk bij is. Het plan van aanpak en de presentatie hebben vertrouwen gegeven in de personen achter Bruns en we verwachten dat het Mauritshuis in het toeristenseizoen 2021 een volwaardig en aantrekkelijk bezoekerscentrum is."[l]