De waterkant aan de oostzijde van Willemstad blijft intact. FOTO PIET GROOTENBOER
De waterkant aan de oostzijde van Willemstad blijft intact. FOTO PIET GROOTENBOER Foto: Piet Grootenboer

Toch geen cruisesteiger aan oostkant Willemstad

WILLEMSTAD - De nieuwe aanlegsteiger voor cruiseboten in Willemstad komt er niet. De gemeente heeft besloten om het project te beëindigen. Reden is dat de bewoners van Willemstad zich massaal tegen de komst van de steiger voor cruiseboten keerden. Zij vrezen voor de aanloop van nog meer toeristen. Wethouder Danny Dingemans ziet geen andere optie dan het trekken van de stekker uit de aanlegplaats.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dingemans vindt dat riviercruises nog steeds een enorme kans bieden voor toerisme in West-Brabant, maar wil ook reëel zijn: "We praten nu al jaren over de steiger en hebben naar de argumenten van de bewoners geluisterd. Los daarvan was het ook nog geen gelopen race. Je zit daar namelijk tegen Natura 2000 gebied aan. Dat betekent dat je verplicht bent om de natuur af te schermen met bijvoorbeeld een dijk. Deze plek is geen realistische mogelijkheid voor de aanleg van een steiger. We kunnen onze energie beter in andere ontwikkelingen stoppen die wél haalbaar zijn."

Intentieovereenkomst

Het was de bedoeling dat de aanlegplaats werd aangelegd in het oostelijk gedeelte van Willemstad. De gemeente Moerdijk tekende hiervoor in 2018 een intentieovereenkomst gesloten met het Zwitserse bedrijf RSR Schiffahrt AG. Een grotere steiger biedt beter plaats aan de cruiseboten die aanmeren in Willemstad. Naast de steiger zouden er ook een nieuwe busterminal en parkeerplaatsen komen. Vooral toeristen uit Amerika en Azië trekken graag per cruise door Europa. De beslissing betekent dat cruiseschepen moeten blijven aanmeren aan de entree bij de Buitenhaven.

Ook geen brug

Dingemans benadrukt dat het afblazen van het project nadelen met zich meebrengt. De extra parkeerplekken voor jachthavengebruikers vervalt. Daardoor blijft de parkeerdruk in het centrum gelijk. Ook komt er geen brug langs de Oostbeer waarmee de fiets- en voetverbinding tussen oost en west-Willemstad vervalt. De wethouder stipt ook aan dat riviercruise-ondernemers mogelijk kiezen voor andere plekken om aan te meren: "Als dat gebeurt, zien de lokale ondernemers inkomsten wegvloeien. Ook kan de levendigheid in Willemstad tijdens daltijden dan afnemen. Dat brengen deze toeristen namelijk ook met zich mee."

Waterkant blijft onaangetast

Actiegroep Zicht op de Overkant keerde zich vanaf het begin tegen het initiatief. De leden van het comité vonden dat het natuurgebied enorm werd aangetast. Ook zaten zij niet te wachten op meer verkeersbewegingen. De actiegroep reageert opgetogen op het nieuws, maar is tegelijk verdrietig: "Dit goede nieuws kan helaas niet meer door onze strijdmakker Piet Grootenboer worden vernomen. Hij heeft vanuit zijn kennis en visie de nodige steentjes bijgedragen aan onze activiteiten. Gelukkig blijft de door hem zo geliefde waterkant nu onaangetast." Willemstad is al decennia lang een geliefde plek voor toeristen. Vooral in het weekend komen mensen graag een kijkje nemen in de Vestingstad. Het is één van de weinige plekken waar de verdedigingswerken bewaard zijn gebleven.[l]