De gemeente ziet liever geen mestfabrieken in het buitengebied. ARCHIEFFOTO
De gemeente ziet liever geen mestfabrieken in het buitengebied. ARCHIEFFOTO Foto:

Mestfabriek welkom op
industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK - Een eventuele mestfabriek is welkom op industrieterrein Moerdijk. Dat laat het gemeentebestuur weten in een brief aan de gemeenteraad.

DOOR MONIQUE JANSEN

De provincie Noord-Brabant zoekt naar specifieke locaties waar mestverwerkende bedrijven zich zouden kunnen vestigen. Dat is nodig, omdat Brabant veel veehouderijen telt. De gehele veestapel produceert meer mest dan er uitgereden kan worden op de landbouwgronden. Teveel mest is niet goed voor het milieu en de biodiversiteit.

Kringlooplandbouw

De provincie wil daarom samen met waterschappen en gemeenten komen tot een provinciaal beleid voor mestverwerkingsinstallaties. Deze mestfabrieken verwerken poep van vee van mest tot een grondstof. Op deze manier ontstaat kringlooplandbouw. De gemeente Moerdijk heeft meegewerkt aan de planvorming. Locoburgemeester Eef Schoneveld stelt dat dergelijke installaties niet in het buitengebied kunnen komen, maar wel op industrieterrein Moerdijk: "Binnen het bestemmingsplan voor het Zeehaven in industrieterrein is er nog ruimte voor de vestiging van een mestverwerkingsbedrijf."

Energiecentrale voor kippenmest

Op industrieterrein Moerdijk staat al een energiecentrale die pluimveemest omzet in stroom. Door middel van verbranding van mest wekt biomassacentrale BMC 285.000 MWh aan elektriciteit op. Dat is genoeg voor een stad als Den Bosch.[l]