Dit jaar slaat ook Klundert op een Kluitje een editie over. FOTO TIES STEEHOUWER
Dit jaar slaat ook Klundert op een Kluitje een editie over. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Moerdijkse zomer ziet er leeg uit door coronacrisis

MOERDIJK - Alle evenementen tot en met 1 september worden afgelast vanwege de coronacrisis. Dat heeft minister president Mark Rutte vorige week bekendgemaakt tijdens de langverwachte persconferentie. Het is een maatregel die veel mensen al aan zagen komen, en die ook grote gevolgen heeft voor de evenementenkalender in de gemeente Moerdijk.

DOOR MONIQUE JANSEN

Waar alle evenementen eerst tot 1 juni geen doorgang mochten vinden, betekent de aankondiging van dinsdagavond dat er ook een dikke streep getrokken kan worden door Klundert op een Kluitje, het Notenkrakers Zomerfestival in Zevenbergen en het Oldtimerfestival Moerdijk. De organisatie van de Profronde beraadt zich nog op een eventuele verplaatsing naar het najaar.

Persconferentie

Mark Rutte heeft dinsdagavond bekendgemaakt welke coronamaatregelen de komende tijd worden voortgezet, welke maatregelen versoepeld worden en welke maatregelen komen te vervallen. Dit alles gebeurt op advies van het Outbreak Management Team (OMT) met daarin vertegenwoordigers uit verschillende medische sectoren én het RIVM. Het doel is om te zorgen dat het virus zich niet verspreidt onder kwetsbare personen én ervoor zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast wordt. Daarbij benadrukte premier Rutte uitgebreid dat ondanks dat de nieuwste cijfers over het virus hoopgevend zijn, slechts kleine versoepelingen van de regels mogelijk zijn. Het is cruciaal dat iedereen zich aan de geldende maatregelen blijft houden. Anders komt het virus als een tweede golf over ons heen en kan het virus opnieuw pieken. "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf", stelt de premier.

Kinderen krijgen meer ruimte

Kinderen tot twaalf jaar krijgen meer ruimte. Zij mogen terug naar school. Ook krijgen ze toestemming om te trainen. Daarbij hoeven ze geen rekening te houden met de 1,5-meter-regel. Wedstrijden blijven verboden. Tussen 12 en 18 jaar mag er dus wel getraind worden, maar mét 1,5 meter afstand. Andere vormen van georganiseerd sporten zijn nog steeds verboden. Verzorgingstehuizen houden de deuren voorlopig nog gesloten voor publiek, omdat ouderen bijzonder kwetsbaar zijn voor COVID-19. Verder blijven ook horecazaken en contactberoepen, zoals de kapsalon en schoonheidssalon dicht.

Hygiënevoorschriften

De algemene hygiënevoorschriften zoals 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboogplooi en thuisblijven als je klachten hebt, blijven ook op de lange termijn van kracht. Dat geldt ook voor blijf thuis en werk thuis. Wie klachten heeft moet thuisblijven totdat diegene minimaal 24 uur volledig klachtenvrij is of tenzij een test uitwijst dat zij geen COVID-19 hebben. Ook huisgenoten van mensen met ernstiger klachten blijven thuis. Deze maatregelen zijn zeer effectief en leveren de belangrijkste bijdrage aan het tegengaan van de verspreiding van het virus. De regels gelden tot 20 mei.[l]