Ondernemers in Moerdijk reageren verheug d op de verbinding. FOTO HAVENSCHAP MOERDIJK
Ondernemers in Moerdijk reageren verheug d op de verbinding. FOTO HAVENSCHAP MOERDIJK Foto: Havenschap Moerdijk

Haven Moerdijk per spoor verbonden met Italië

MOERDIJK - Rail Operator Hupac maakt een nieuwe treinverbinding bekend tussen de haven van Moerdijk, Rail Terminal Chemelot Geleen en bestemmingen in Groot-Brittannië en Italië. De verbinding is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met logistiek dienstverlener CCT Moerdijk en A2B-online, die voor een naadloze Shortsea-lijn tussen Moerdijk en de Groot-Brittannië zorgt.

DOOR MONIQUE JANSEN

Havenbedrijf Moerdijk maakt de verbinding mede mogelijk. Manon Baartmans, Commercieel Manager van het Havenbedrijf: "We zijn blij dat deze verbinding opnieuw tot stand is gekomen. Het versterkt de knooppuntfunctie van onze haven als multimodale draaischrijf."

Ontwikkeling Shortsea

Ondernemers in Moerdijk reageren verheugd. André Mast, Commercieel Directeur A2B-online: "Met deze nieuwe spoorverbinding zetten we een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Shortsea in de haven van Moerdijk. Ik verwacht dat we hiermee jaarlijks zo'n 12.000 truckbewegingen van de weg afhalen. Zeker in deze tijd is het een prachtige ontwikkeling voor zowel Moerdijk als Geleen."

'12.000 truckbewegingen van weg afhalen'

Langetermijnvisie

Luc Smits, Directeur-eigenaar van CCT Moerdijk: "Het is krachtig van Hupac om juist in deze bijzondere periode vast te houden aan de langetermijnvisie. We zijn hier al geruime tijd over in gesprek met elkaar. De combinatie met Geleen is mooi en meer verbindingen op Moerdijk laten zien hoe belangrijk een goede hub is".

Intermodaal verkeer

Hupac Intermodal is onderdeel van Hupac SA dat bestaat uit een groep van Europese vestigingen die gespecialiseerd zijn in het organiseren van intermodaal vervoer per spoor. Hupac is sterk gespecialiseerd in het organiseren van intermodaal vervoer naar Italië. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chiasso in Zwitserland. De Nederlandse vestiging werkt onder de naam Hupac Intermodal N.V. Tot 1 oktober 2003 stond het bedrijf bekend onder de naam Trailstar NV, dat reeds een 100% dochteronderneming was van Hupac SA.

Heldere positionering

Door de naamsverandering wil Hupac een heldere positionering in de markt bereiken. Hupac Intermodal is gevestigd in Rotterdam en organiseert shuttletreinen voor het onbegeleid vervoer voor zowel maritieme lading als intermodale units zoals wissellaadeenheden en trailers/opleggers.Dankzij de meerdere vestigingen, kan Hupac dagelijks zo'n 60 shuttletreinen in Europa aanbieden. Het bedrijf is in Nederland vooral bekend vanwege de ruime ervaring met shuttles op Italië. Hupac heeft ook een shuttle tussen Antwerpen en Barcelona.[l]