Gedecoreerden krijgen telefoontje van burgemeester

MOERDIJK – Het was een andere lintjesdag dan normaal vrijdag. Geen feestelijk bezoek aan de deur van de burgemeester Jac Klijs, maar een persoonlijk telefoontje. Niettemin was het niet minder feestelijk dat vijftien bewoners uit de gemeente Moerdijk zich voortaan Lid van de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen. Klijs reikt de koninklijke onderscheidingen op een later moment dit jaar alsnog uit. De gedecoreerden zijn:

DOOR MONIQUE JANSEN

José Buckens-Voet (70)

José Buckens uit Fijnaart zette zich van 1978 tot 2010 in als bestuurslid en vrijwilligster bij verschillende turngroepen bij sportvereniging De Kieviten. Sinds 2010 is ze hulpleiding en verleent ze diverse hand en spandiensten. Ook werkt ze sinds 2018 als vrijwilligster bij de activiteitenbegeleiding in woonzorgcentrum de Fendertshof.

Mijntje Nijhoff-van der Giesen (79)

Mijntje Nijhoff uit Fijnaart zet zich sinds 1987 in als koster en pastoraal werkster voor de Protestantse Gemeente Fijnaart, Heijningen en Standdaarbuiten. Daarnaast werkt ze als vrijwilligster in de catering, maaltijden en het rondbrengen van de boodschappenkar in de Fendertshof.

Joke Frijters-van Driel (64)

Joke Frijters uit Heijningen stond in 1978 mede aan de wieg van Drumfanfare Heijningen. Daar was ze ook hulp- en muziekinstructuur. Daarnaast vervulde ze van '78 tot 2014 bestuursfuncties bij sportvereniging De Kieviten en was ze tevens leidster bij het jeugdturnen. Sinds 2014 zet ze zich bij de Kieviten in voor verschillende activiteiten.

Arie Sonneveld (75)

Arie Sonneveld uit Heijningen bekleedt al sinds 1978 de functie van penningmeester bij de Drumfanfare Showband Heijningen. Daarnaast was hij actief vrijwilliger bij carnavalsvereniging de Kleibatsers van 1991 tot 2011.

Peter Dingenouts (68)

Peter Dingenouts uit Standdaarbuiten bekleedde in zijn vrijwilligsloopbaan een waslijst aan functies. In de jaren tachtig was hij bestuurslid bij de lokale bieb en de Muziekschool in Oudenbosch. Ook zat hij van '88 tot '95 in het bestuur van de St. Antoniusschool. Sinds 2002 is hij gastheer in de Botanische tuin in Oudenbosch en sinds 2005 helpt hij ook Stichting Filmpromotie Halderberge. Hij zat van 2012 tot 2019 in de cliëntenraad van het Franciscus ziekenhuis. Ook nam in '15 plaats in het bestuur van de heemkundekring.

Gerard Frijters (70)

Gerard Frijters uit Standdaarbuiten is een rotvaste waarde bij veel verenigingen. In 1974 trad hij aan als oprichter en wedstrijdleider bij biljartvereniging De Splitsing. In '79 trad hij aan als bestuurslid bij wijkvereniging Oudendijk – Kreekdijk. Sinds '89 is hij als verkeersregelaar bij veel evenementen te zien. Ook loopt hij sinds 2014 rond in de buurt als buurtpreventist.

Alice Koomans-van der Gijp (65)

Ook Alice Kooman uit Willemstad is een graag geziene vrijwilligster. Van '75 tot '13 was ze actief als vrijwilligster bij sportvereniging De Kieviten. In 1992 begon ze als vrijwilligster voor ouderen met onder meer koken en organiseren van hand en spandiensten bij In De Veste. Verder zet ze zich al acht jaar in voor Stichting Seniorenraad Willemstad en de werkgroep Willemstad Actief Samen (WAS).

Leo Driesprong (74)

Leo Driesprong uit Willemstad is een veelzijdig man. Hij zat 25 jaar bij de vrijwillige brandweer en was tien jaar lang diaken bij de Protestantse Gemeente Willemstad. In 2011 begeleidde hij de verbouwing van de voormalige gereformeerde kerk Willemstad tot ontmoetingsruimte. Recenter was hij ouderlingkerkrentmeester. Tot op heden is hij ook nog bestuurslid bij Schietvereniging Prins Maurits, vrijwilliger bij Buurtbus Heijningen en ondersteuner van de kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Willemstad.

Ingrid Joosten-Straasheijm (46)

Ingrid Joosten uit Moerdijk is met haar 46 jaar de jongste in Moerdijk die een lintje krijgt. Zij zet zich al jaren in als vrijwilligster bij de overblijf en ouderraad van de basisschool en is lid van de werkgroep activiteiten bij Stichting Kultureel Werk De Klavers. Ook was zij van 1995 tot 2018 leidster bij de kindernevendienst van de Protestantse Kerk Moerdijk.

Gijsje de Visser-Dubbelman (82)

Gijsje de Visser uit Moerdijk zet zich al jarenlang in voor verenigingen in haar dorp Moerdijk. Ze zette zich van 1970 tot 2019 in voor de KBO Moerdijk en was van 1999 tot 2019 penningmeester bij Stichting Seniorenraad Moerdijk. Ook hielp ze jarenlang met allerlei hand- en spandiensten bij buurtcentrum De Ankerkuil.

Jan de Visser (55)

Jan de Visser is een onmiskenbare schakel in de levendigheid van Moerdijk. Van 1986 tot 2006 zette hij zich als penningmeester en leider/trainer in bij TPO. Daarnaast is hij al jarenlang actief als penningmeester en vrijwilliger voor Stichting Gemeenschapshuis Moerdijk. Ook is hij wedstrijdleider en teamcaptain bij Dartteam Moerdijk en stelt hij roosters op voor Buurtpreventie Moerdijk, waar hij zelf ook nog surveilleert.

Elly Verwater-Gabriëls (67)

Elly Verwater-Gabriëls is al sinds de jaren zeventig betrokken bij vrijwilligerswerk in haar dorp Noordhoek. Zo zat ze elf jaar in het bestuur van Oranjecomité Noordhoek. Ook is ze al 45 jaar betrokken bij EHBO-vereniging Noordhoek. Daarnaast zet ze zich tot op heden in voor Tennisvereniging de Hoop, de Dorpen Dijkrit voor oldtimers en Stichting Kerkgebouw Noordhoek.

Trudie Kooij-Blaak (64)

Trudie Kooi is een bekend gezicht in haar woonplaats Zevenbergschen Hoek. Ze is al dertig jaar overblijfmoeder op basisschool De Hoeksteen. Ook collecteert ze voor verschillende organisaties. Voorts werkt ze als vrijwilligster voor Stichting Kultureel Werk Zevenbergschen Hoek en Centraal Comité Zevenbergschen Hoek.

Henk Hendrikx (67)

Henk Hendrikx uit Zevenbergen is vooral thuis in de culturele markt als oprichter en bestuurslid van Stichting Stoffer en Blik. Zo was hij betrokken bij de Productie en regie voorstelling 700 jaar Zevenbergen. Hij bedacht veel nieuwe theaterformats. Sinds 1989 is hij vrijwilliger in het carnavalsleven. Ook was hij van 2016 tot 2019 lid van de denktank Pitich Moerdijk.

Wil Leter-Orth (72)

Wil Leter zet zich al dertig jaar in voor woonzorgcentrum De Zeven Schakels. Ze ondersteunt de activiteitenbegeleiding, helpt met de maaltijden, staat altijd klaar voor een gesprkje met de bewoners, biedt extra ondersteuning in het weekend en helpt mede bij speciale thema-avonden. In de Zeven Schakels zijn de bewoners, vrijwilligers en medewerkers superblij met Wil.