Muziek voor Wim Hommel. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Muziek voor Wim Hommel. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Geen Koningsdagvieringen, maar wel oranjekleurige straten

MOERDIJK – Het staat er zwart op wit in de kop van dit artikel dat er dit jaar geen Koningsdagvieringen in de gemeente Moerdijk hebben plaats gevonden. Een rondje langs de kernen leerde echter dat er hier en daar toch wel wat te doen was ter gelegenheid van de 53ste verjaardag van Koning Willem Alexander. Alles natuurlijk binnen de regels van de regering in verband met het rondwarende coronavirus.

DOOR TIES STEEHOUWER

In Oranjestad Klundert had het Oranje Comité de dagen voor 27 april niet stil gezeten en het centrum van de stad net zo versierd als in voorgaande jaren. Langs de Bottekreek stonden de rood-wit-blauwe vlaggen strak in de wind vrolijk te wapperen en in de bomen langs de kreek waren gewoon de vertrouwde schilden opgehangen. De kinderen konden in de week voor Koningsdag mee doen aan een Kroontjesspeurtocht en aan de burgers was gevraagd om op de dag zelf toch vooral de vlag uit te hangen en daar een foto of tekening van te maken. Bij zowel de fotoactie als de speurtocht, wordt een winnaar geloot en hij of zij ontvangt een leuke prijs.

Wim Hommel

Op de dag zelf kwam het comité zelf ook in actie. Samen met een kleine delegatie van de muziekvereniging Determinato trok men naar het huis van Wim Hommel aan de Molenberglaan. Al maanden had deze oud-onderwijzer, dirigent en organist zich verheugd op de Koningsdag van dit jaar. Tien jaar geleden werd hij uitgebreid gehuldigd omdat hij 50 jaar lang de aubade op deze dag dirigeerde, dus dit jaar zou het 60 jaar geleden zijn dat hij het bordes van het stadhuis zou beklimmen. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. Gelukkig heeft het Oranje Comité een goeie boekhouding en stonden ze maandag op de stoep van zijn woning. Niet echt op de stoep natuurlijk omdat iedereen de gepaste afstand hield. Hij kreeg een grote bos bloemen en nadat er enkele traantjes waren weggepinkt, dirigeerde hij ook nog even de gelegenheidsmuzikanten bij het spelen en zingen van het Wilhelmus. Zo werd het toch nog even Koningsdag in Klundert.

Andere kernen

In Zevenbergen had het Oranje Comité niets op het programma staan. Leon Geers: "We hebben als snel besloten om niets te doen dit jaar om te voorkomen dat grote groepen in beweging zouden komen. We moesten ons aan de wet houden". Een Zevenbergse dame had bij de gemeente wel een verzoek ingediend om een kleine rommelmarkt in haar voortuin te houden maar de gemeente reageerde daar negatief op. Ook in Standdaarbuiten was er geen programma. Wel kregen de bewoners van het centrum voor Wonen & Zorg De Blomhof voor bij de koffie en lekker petitfourtje. Margreet Hollemans van het comité vertelde dat men zit te springen om bestuursleden. "We zouden dit jaar zelfs een afgeslankt programma hebben moeten presenteren wegens onderbezetting". Wegens de coronacrisis was er ook in Heijningen dit jaar geen programma. Voorzitter René Krijgh vertelde wel dat de twee gedecoreerden een bloemetje hadden gekregen. In het dorp Moerdijk was Jacqueline de Visser blij dat veel bewoners gehoor hadden gegeven aan de oproep om de vlag uit te steken. "Ik heb nog nooit zoveel vlaggen in het dorp gezien".[l]

Wim Hommel zou dit jaar 60 jaar de aubade dirigeren FOTO TIES STEEHOUWER
De vlag gaat overal uit. FOTO TIES STEEHOUWER
De rood-wit-blauwe vlaggen in het hart van Klundert.
Vrolijk wapperende vlaggetjes in het centrum van Klundert.