Leden van de Watersportvereniging Willemstad gaan het Hollandsch Diep op. FOTO TIES STEEHOUWER
Leden van de Watersportvereniging Willemstad gaan het Hollandsch Diep op. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Jeugd mag weer het water en het veld op

WILLEMSTAD/ZEVENBERGEN – Bijna alle sportverenigingen zijn verleden week weer begonnen met de trainingen voor hun jeugdleden. Voor alle jeugdige sporters een zegen omdat de verveling toch wel begon toe te slaan na maanden van sportonthouding en binnen zitten. Individueel sporten zoals hardlopen, fietsen of skeeleren mochten wel maar dat werd niet in massa gedaan. Binnen sporten mocht volgens de corona richtlijnen helemaal niet. Dat is nog steeds zo maar de regering heeft de richtlijnen voor buiten zo versoepeld dat kinderen tot 13 jaar zich vrij kunnen bewegen en dat tieners van 13 tot en met 18 jaar de anderhalve meter regel in acht moeten nemen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Om te horen en te zien hoe dat allemaal in zijn werk ging maakten we een belrondje langs enkele sportverenigingen en bezochten we de Watersportvereniging Willemstad en de Hockeyclub Zevenbergen. Uit het belrondje bleek dat veel sportverenigingen zich nog beraden hoe ze invulling gaan geven aan de nieuwe regels.Veel verenigingen maken op hun website bekend welke inspanningen ze van hun leden verwachten om het coronavirus buiten de deur te houden.

Regels

Zo hebben ze bij de hockeyclub coronavrijwilliges aangesteld die er op toe zien dat iedereen zich aan de regels houdt. Zo is de kantine voorlopig taboe, mogen de ouders het terrein niet op, hebben alle kinderen een briefje bij zich met daarop een telefoonnummer en mogen de kinderen alleen hun eigen materiaal aanraken. Voorzitter Guus: "Het klinkt vreemd maar deze periode komt ons eigenlijk niet slecht uit. We waren toch al van plan om van ons tweede veld een waterveld te maken en ook de kantine krijgt nu een flinke opknapbeurt". Trots laat hij zien hoe mooi het binnen wordt. "We zijn nu bijna energieneutraal met onze zonnepanelen, lampen die zelf aanfloepen en een eigen beregeningsinstallatie". Met rond de 400 leden is de hockeyclub een flinke vereniging. "We hebben dan ook een regiofunctie".

Training

Terwijl de voorzitter tevreden ziet met welk enthousiasme de kinderen aan de slag gaan is trainster Laura Lorman met de training van de allerkleinste begonnen. "Nee, een warming up is bij hen eigenlijk niet nodig, die krijgen ze vanzelf bij de bal en stick oefeningen". Als uitvloeisel van Koningsdag worden de kinderen aangesproken met prinses of prins. "De warming up bij ons gebeurt tijdens het optuigen van de boten" verteld de instructeur Marije Zijlmans van de Watersportvereniging Willemstad. Dat is overigens een heel werk. Ellis Tramper had er zo te zien weinig moeite mee hoewel het nog een heel gedoe is met al die touwtjes. Op de vraag of ze er zin in heeft om met haar laser het water op te gaan kijkt ze wat angstig naar de hoge golven op het Hollandsch Diep.

Vaarreglement

Onterecht omdat ze, als haar boot even later in het water ligt ze als een speer het water opschiet. Op de vraag aan Zijlmans of alle kinderen het vaarreglement uit hun hoofd moeten kennen antwoordt ze: "Dat is eigenlijk simpel, alle beroepsvaart heeft voorrang". Als de andere kinderen met hun kleinere optimist het water opgaan, start voorzitter Jeroen de Jong zijn rubberboot om toezicht te houden op het toch wel woelige water. "We hebben wel veel vertrouwen in de kinderen maar je weet maar nooit met al die beroepsvaart. Gelukkig zie ik minder schuimkoppen dus de wind neemt iets af". Het moet voor de zeilers op deze vrijdagavond een feest zijn om te zeilen terwijl de ondergaande zon het water spookachtig verlicht. Of de kinderen daar oog voor hadden valt te betwijfelen. Die waren druk bezig om hun boten op koers te houden en de steven te wenden als ze met een vaart op de kant afkwamen. Topsport in de kleine kuipjes van de boten, waar zo weinig ruimte is dat er veel van de lenigheid van de jeugdige zeilers werd gevraagd.[l]