De Cocon is de enige openbare basisschool in Klundert. FOTO TIES STEEHOUWER
De Cocon is de enige openbare basisschool in Klundert. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Sluiting basisschool
De Cocon op handen

KLUNDERT - Basisschool De Cocon in Klundert sluit in de zomer van 2021 waarschijnlijk de deuren. Stichting Openbare BasisOnderwijs (OBO) West-Brabant meldt dit in een brief aan de gemeenteraad.

DOOR MONIQUE JANSEN

De belangrijkste reden om de poorten van de school voorgoed te sluiten, is het lage leerlingenaantal. In totaal zitten er 44 kinderen op de Cocon. Naar verwachting daalt dit aantal verder naar 34. Nieuwe instroom is er nauwelijks. Zo melden ouders praktisch geen kleuters aan voor groep één en twee. Daardoor komt de levensvatbaarheid van de enige openbare basisschool in Klundert in het geding. OBO heeft onderzoek laten doen naar het toekomstperspectief van de school.

Schoolkeuze

Daaruit blijkt dat ouders eerder geneigd zijn om te kiezen voor de drie christelijke basisschool in Klundert: het Bastion, de Rietvest en de Molenvliet. Vaak schrijven vaders en moeders hun kind pas in bij de Cocon als die is vastgelopen op één van de andere Klundertse scholen. Dat maakt de Cocon wel uniek. Ouders hebben veel vertrouwen in de school, omdat leerlingen les krijgen in kleine klassen. Zij hebben straks geen keuze meer om hun kind op een openbare basisschool in Klundert in te schrijven. Het dichtstbijzijnde alternatief is de Boemerang in Zevenbergen. Opvallend is dat de gemeente Moerdijk recent nog subsidie gaf aan de Cocon om het schoolplein te vergroenen. Daar kunnen de leerlingen maar kort van profiteren.[l]