Afbeelding
Foto:

Vernieuwde markt deels ontruimd na grote toestroom publiek

ZEVENBERGEN – Het zag er allemaal zo idyllisch uit op de eerste marktdag op de vernieuwde markt tussen de twee kerken in Zevenbergen. Na weken scheen de zon weer eens en het publiek stoomde in groten getale toe. Te veel zoals later bleek zodat de gemeente in moest grijpen.


DOOR TIES STEEHOUWER


Plotseling liepen er overal politieagenten en handhavers rond die veel mensen van de markt afstuurden. Ook werden er overal dranghekken gezet. Volgens de handhavers waren er rond 11.00 uur te veel mensen die zich niet aan de anderhalve meter regel hielden. Ook liep iedereen kriskras door elkaar. Nadat het gebied zo goed als het ging was ontruimd werden en pijlen gezet die de looprichting aangaven. Ook werden er doormiddel van dranghekken maar drie ingangen gemaakt. De politie en de handhavers zorgden er voor dat het niet te druk werd tussen de kramen door het publiek een voor een toe te laten.


Anderhalve meter

Binnen een redelijk korte tijd was het publiek zo verdund dat er weer afstanden van anderhalve meter in acht genomen konden worden. Wel waren er wat mopperende markkooplieden. Al voordat de bovenstaande maatregelen werden genomen sprak dekbedde verkoper Bert Rums zijn ongenoegen uit. Hij vertelde dat de laatste zes weken er veel markten waar hij kwam niet doorgingen. “Al die tijd had ik bijna gaan omzet dus hier moest het gebeuren. Als ze van te voren een tekening van de opstelling van de kramen hadden gemaakt dan hadden de mensen voldoende afstand kunnen houden”. Even verder vertelde visspecialist Evert de Graaf uit Spakenburg best tevreden te zijn over de plek van zijn kraam en zijn omzet.


Tevreden

Hoewel er na het ingrijpen van de gemeente nog even werd na gemopperd bleek dat veel mensen wel begrip hadden voor de gedeeltelijke ontruiming. Cor Hollemans uit Klundert vertelde speciaal naar de markt gekomen om te kijken hoe de verhuizing was uitgepakt. Frits Overduin vertelde pas ruim een jaar in Zevenbergen te wonen en het er prima naar de zin te hebben. “Ik heb een telescoopramenzeem gekocht waarmee ik mijn ramen op zes meter hoog denk ik prima schoon kan maken”. Terwijl het publiek weer zijn weg probeerde te vinden op de markt zorgde Jozette Schoorel met haar orgeltje voor vrolijke muziek. Een van de handhavers vertelde dat hij er een taak bij had bijgekregen. “Een mevrouw vroeg waar de Vietnamese Loempia’s stonden maar dat kon ik ze toch echt niet vertellen”.


Oorzaak

Bij navraag na afloop van de markt vertelde Communicatieadviseur Centrumontwikkeling Zevenbergen Mirjam Bijleveld: “Rond de middag was er een piek in het bezoekersaantal. Het was natuurlijk prachtig weer, mensen zijn nieuwsgierig naar de verhuizing. Misschien speelde ook wel mee dat premier Rutte gisteravond de versoepelde maatregelen aankondigde, waardoor mensen zich vrijer voelen om naar buiten te gaan. Het zorgde er in ieder geval voor dat het aan het einde van de ochtend erg druk werd”. Op de vraag wat voor maatregelen de gemeente had genomen na de ontruiming vertelde ze: “Gelukkig waren we er op voorbereid: we monitorden de situatie al de hele dag, er waren handhavers en verkeersregelaars van de gemeente stand-by, er stonden hekken klaar. Als gemeente zijn we nu eenmaal verantwoordelijk voor de handhaving van de coronarestricties: we moeten voorkomen dat er mensenmassa’s ontstaan. Daarom hebben we tijdelijk een gedoseerde toegang tot de markt ingevoerd. Rond een uur of twee was de ergste drukte weer voorbij en konden mensen weer gewoon vrij de weekmarkt op en af lopen. De handhavers bleven nog wel even staan om de situatie te monitoren”. Wethouder Danny Dingemans vertelde dat de hele toestand een goed leermoment was. “Voor komende donderdag gaan we meer ruimte gebruiken door ook de oude markt erbij te betrekken en we gaan ook een proefopstelling maken”. Hij riep het publiek op om zich aan de regels te houden en vooral om “zich te gedragen”.[l]