Pastor Maickel Prasing zegent de nieuwe plaquette. FOTO TIES STEEHOUWER
Pastor Maickel Prasing zegent de nieuwe plaquette. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Vergeten oorlogsslachtoffers uit Fijnaart alsnog herdacht

FIJNAART – In Fijnaart zijn er na de Tweede Wereldoorlog twee oorlogsmonumenten opgericht, een op de katholieke begraafplaats voor de katholieke gestorvenen en één op de protestante voor de protestantchristelijke gestorven inwoners van de voormalige gemeente Fijnaart.


DOOR TIES STEEHOUWER


Op het katholieke monument is pas een plaquette geplaatst met daarop de namen van zes mensen die men vergeten oorlogsslachtoffers zou kunnen noemen in die zin dat ze er met de oprichting van het monument niet op zijn geplaatst. Toen iemand een vraag stelde daarover bij de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen ging het bestuur van de kring op zoek en vond nog zes namen.

Dat waren Adrianus Bierkens, 1930 – 1945. Antonius Bierkens 1934 – 1945. Dingeman Govers, 1909 – 1944. Johannes Jacobs, 1920 -1942. Franciscus Jansen, 1921- 1943. L. v. Meerendonk, 1924 -1947 en Marinus Roks, 1916 -1946. Jan Dierks, de voorzitter van de kring vertelde dat men deze mensen de eer wilde geven die ze verdienen en vroeg het bestuur van de kerk om een extra plaquette op het monument te plaatsen. De pastor van de kerk Maickel Prasing zegende verleden week de nieuwe plaquette en hield een korte overdenking. Dierks vertelde in het kort hoe en waar de slachtoffers aan hun einde zijn gekomen.


Bizar

Uit zijn verhaal bleek weer eens hoe bizar mensen tijdens een oorlog kunnen sterven. Zo waren Adrianus en Antonius Bierkens op 22 juni 1945 in Heusden op een plaats aan het spelen waar mijnen lagen waarbij er een tot ontploffing kwam. Dingeman Govers stond op zaterdagmiddag 4 november 1944 te kijken naar de optrekkende Engelse soldaten toen er vanuit Oudemolen een granaat in de straat werd geschoten die Dingeman verwondde. Hij stierf enkele weken later aan bloedvergiftiging.


Bommenwerper

Johannes Jacobs diende in Nederlands Indië. Op 1 januari 1942 wordt hij, als waarnemer, aan boord van een bommenwerper, die een verkenningsvlucht maakte ter hoogte van Penang voor de kust van Brits-Malakka door de Japanners uit de lucht geschoten en komt in zee om het leven. Franciscus Jansen was actief in het verzet en wordt uiteindelijk gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd en te werk gesteld in de oorlogsindustrie. Hij wordt ondergebracht in een dwangarbeiderskamp in Affoldern, waar hij op 24 augustus 1943 door verdrinking (tijdens baden in de rivier) om het leven komt. Hij heeft hier op het kerkhof een oorlogsgraf.


Nederlands-Indië

Leonardus van Meerendonk stierf na de 2e WO in Nederlands Indië op 9 januari 1947 bij kamp Mlaten, Sumatra. Marinus Roks raakte tijdens de bevrijding op 4 november 1944 gewond. Zijn ouderlijk huis aan de Boerendijk stond recht in de vuurlinie. De familie Roks schuilde onder in de kelder. Deze kelder werd gedeeltelijk geraakt waardoor een muur op omvallen stond. Die muur heeft hij tegen gehouden zodat deze niet op de aanwezige kleine kinderen zou vallen. Daarbij is aan zijn been gewond geraakt door een granaat. De wond is gaan ontsteken en verder gaan woekeren. Tenslotte is hij naar een ziekenhuis in Breda gebracht, waar hij op 23 juli 1946 aan bloedvergiftiging is overleden.

Door de corona maatregelen werden er in de hele gemeente Moerdijk geen herdenkingen met veel mensen gehouden. Wel zorgde de gemeente ervoor dat er door de diverse comités met weinig mensen bij alle monumenten in de kernen kransen en bloemen werden gelegd. Burgemeester Krijs sprak in de raadzaal een korte herdenkingsrede uit. In Klundert legden kinderen van de scoutinggroep Jan Bautoen enkele uren voor de herdenking bloemen bij het monument in de Schanspoort. In de koepelkerk van Willemstad werd er, ook weer met weinig publiek, een herdenkingsbijeenkomst gehouden.


Herdenken in stilte in Moerdijk

MOERDIJK – Door de corona maatregelen werden er in de hele gemeente Moerdijk geen herdenkingen met veel mensen gehouden. Wel zorgde de gemeente ervoor dat er door de diverse comités met weinig mensen bij alle monumenten in de kernen kransen en bloemen werden gelegd. Burgemeester Krijs sprak in de raadzaal een korte herdenkingsrede uit. In Klundert legden kinderen van de scoutinggroep Jan Bautoen enkele uren voor de herdenking bloemen bij het monument in de Schanspoort. In de koepelkerk van Willemstad werd er, ook weer met weinig publiek, een herdenkingsbijeenkomst gehouden.[l]