FOTO MUZIEK VEREDELT
FOTO MUZIEK VEREDELT Foto: Muziek Veredelt

Fanfare Muziek Veredelt geeft digiconcert

LANGEWEG - We leven in een gekke tijd. Veel ligt stil, waaronder de activiteiten van de muziekverenigingen. Zo ook voor de Fanfare Muziek Veredelt van Langeweg. Geen repetitie, geen concert, geen gezellige activiteiten.


Zo stil zitten is niks voor de leden van de fanfare, en dus heeft een groepje enthousiastelingen zich verenigd en gebogen over mogelijke oplossingen.

Met een commissie zijn zij gestart met het onderzoeken van de om toch met elkaar muziek ten gehore te brengen. Dat onderzoek startte al met het zoeken naar mogelijkheden om te vergaderen, want ook dat moet op afstand. Dat gaat hen inmiddels goed af. Zo goed zelfs dat ze gekomen zijn tot een plan en uitwerking van het plan: de fanfare gaat een digitaal optreden verzorgen!


Veiligheid van thuisomgeving

In de veiligheid van de thuisomgeving zijn veel leden de fanfare de afgelopen weken druk doende geweest met repeteren en vervolgens het maken van een muziekfilmpje. De leden was een MP3 van het muziekstuk toegestuurd als houvast, en vervolgen is hen gevraagd hun eigen partij live te spelen en op te nemen. Zo zijn dus van alle deelnemende leden verschillende muziekfragmenten ontstaan, die zijn onder elkaar en in elkaar gezet uiteindelijk tot een geheel gemaakt. U ziet het voor zich, een fanfarelid dat vol overgave in zijn eentje de allermooiste muziek staat te spelen, een dirigent die voor een lege kamer probeert om een orkest te dirigeren, en een commissie die dit alles van afstand moet coördineren.

Corine, hoornist van de fanfare vertelt: “15 takes en nog niet naar mijn zin. Het is echt een uitdaging om zo alleen toch mooie muziek te maken. Je hoort alles van jezelf. Maar juist het gevoel dat je met de andere leden samen een stuk gaat inspelen, al is het dan samen alleen, geeft weer energie”. Bij Wendy, collega hoorniste stopte halverwege de opname. Toch geven de meeste muzikanten aan het een leuk project te vinden: “het was prima te doen”, aldus Vera, de sopraansaxofoniste, “hoewel ik het wel een paar keer moest opnemen voordat het goed was. Maar het is zeker voor herhaling vatbaar”. Dat het voor herhaling vatbaar is, wordt ook beaamd door tromboniste Danielle: “als het dan maar niet een te moeilijk liedje is”.

Een grote rol om alle afzonderlijke liedjes tot een geheel te krijgen, ligt bij een digitale opname niet bij de dirigent, zoals in reallife wel het geval is, maar nu juist bij technicus Matty van de fanfare. Het was een puzzeltocht naar het juiste programma, en vervolgens een ervaring om in het programma alles op de juiste plaats te krijgen. De technicus heeft meermalen in de commissie aangegeven: “Het is een uitdaging, maar het gaat ons zeker lukken”.

En het is gelukt! We hebben ons eerste digitale nummer uitgebracht. Fanfare Muziek Veredelt heeft voor u ingespeeld, opgenomen en gemonteerd Chandelier. Een nummer gezongen door Sia en nu dus uitgevoerd door Fanfare Muziek Veredelt. Het filmpje is op YouTube te vinden door Fanfare Muziek Veredelt in te typen. [l]