Blomhof, tent
Blomhof, tent Foto: Ontmoeten kan bij de Blomhof in een speciale tent. FOTO TIES STEEHOUWER

Bewoners zorgcentra ontvangen bezoek achter glas

MOERDIJK - Bezoekers zijn weer mondjesmaat welkom bij bewoners van zorginstellingen. Cliënten van woonzorgcentrum de Blomhof in Standdaarbuiten ontvangen visite op creatieve wijze. Ook SOVAK heeft hard gewerkt aan een oplossing. Deze instelling telt twaalf woonzorglocaties in de gemeente Moerdijk.


DOOR MONIQUE JANSEN


Cliënten van SOVAK mogen binnenkort weer bezoek ontvangen. De zorgorganisatie werkt aan het ombouwen van een speciale bus, waar bewoners veilig hun naasten kunnen ontvangen. In de bus blijven cliënten en bezoekers op gepaste afstand van elkaar, waardoor er geen kans bestaat op de overdracht van het uiterst besmettelijke coronavirus COVID-19.


Bezoekverbod

Bij SOVAK wonen cliënten met uiteenlopende beperkingen. Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart geldt er een bezoekverbod op alle locaties. Ook liggen de dagbestedingslocaties stil. "Wij kennen een grote diversiteit aan cliënten met een gering en een groot risico op ernstige complicaties bij besmetting", vertelt woordvoerder Jeroen Rempt. Toch vindt SOVAK het belangrijk dat cliënten ook contact kunnen houden met hun dierbaren. Daarom kunnen bewoners beeldbellen.


Omgebouwde bus

Op korte termijn wordt het mogelijk om elkaar toch in het echt te ontmoeten. Dat gebeurt door de omgebouwde bus te laten rijden. Die komt binnenkort langs op de locaties in Moerdijk, Breda, Etten-Leur, Drimmelen en Altena. Daarnaast kijkt SOVAK in samenwerking met medewerkers, vrijwilligers en familieleden van de cliënten wanneer de bezoekregeling kan worden versoepeld.


Raambezoek in Blomhof

Het bezoekverbod geldt ook voor verzorgingstehuizen. Zo ontvangen bewoners van de Blomhof van stichting Groenhuysen in Standdaarbuiten al wekenlang geen visite meer in hun appartementen. Dat betekent niet dat zij verstoken blijven van bezoek. "We bieden verschillende alternatieven aan", vertelt woordvoerster Marcella Takx. Bewoners mogen raambezoek ontvangen, waarbij zij communiceren via een babyfoon. Ook bestaat de mogelijkheid om bij lekker weer op het gemeenschappelijk terras een deur open te zetten en via extra tafels te praten op minimaal drie meter afstand.


Bezoek in tuin

Bewoners van de onderste appartementen mogen in hun tuin bezoek ontvangen. Zij blijven binnen en de gasten blijven met een touw op minimaal drie meter afstand. Visite mag maximaal dertig minuten blijven. "We zien dat tachtig procent van de cliënten van de Blomhof gebruik maakt van deze mogelijkheid", benadrukt Takx. Verder houden bewoners contact met hun dierbaren via beeldbellen. Tot nu toe is de Blomhof gevrijwaard gebleven van corona. Voor cliënten van de woonzorglocaties van Surplus in Fijnaart, Klundert en Zevenbergen wordt ingezet op beeldbellen. Op sommige plekken is raambezoek mogelijk. Surplus was helaas niet bereikbaar voor meer toelichting.[l]