Boerderijen mogen opgekocht worden voor Logistiek Park

MOERDIJK - De Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant gaat akkoord met het opkopen van zes boerderijen door heel Nederland om de komst van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Het plan kreeg een meerderheid van 37 van de 55 stemmen.


DOOR MONIQUE JANSEN


De handelwijze van de provincie deed veel stof opwaaien. Collega-provincies waren niet blij met het shopgedrag van Brabant. De aankoop van de boerderijen is nodig om de stikstofuitstoot van het Logistiek Park te compenseren. De Raad van State bepaalde in november 2019 dat de provincie meer moest doen om aantasting van de natuurgebieden te voorkomen met teveel stikstof.


Distributiecentra

Op industrieterrein Moerdijk komt 142 hectare ruimte vrij voor opslag- en distributiebedrijven. Bezwaarmakers gingen tegen dit plan in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat het landschap wordt aangetast. De rechters waren het daar niet mee eens. Alleen de extra stikstof moest worden gecompenseerd. De Raad van State deed in november een tussenuitspraak. Het goedgekeurde plan wordt nu weer voorgelegd aan de Raad van State. Als daar groen licht volgt, kan gestart worden met de daadwerkelijke ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk.


Impuls voor Moerdijk

Het logistiek park komt ten zuiden van knooppunt Klaverpolder bij de A16 en de A17 en biedt plek aan grootschalige distributiecentra. De gemeente Moerdijk, Haven- en Industriebedrijf Moerdijk en de provincie Noord-Brabant spreken van een impuls van de werkgelegenheid. Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk voert actie tegen de komst van het park. Leden van dit comité willen een halt toeroepen aan de 'verdozing' van het landschap.[l]