Post voor de andere helft van de groep
Post voor de andere helft van de groep Foto: M. Kajim

Heropening Basisschool De Arenberg na weken thuisonderwijs

ZEVENBERGEN - Als je, na weken thuisonderwijs hebt gegeven, weer fysiek onderwijs mag gaan geven voor 50% dan voel je je als leerling en leerkracht heel blij. Dan weet je weer waar je als leerkracht ooit voor gekozen hebt. Als ik, als directeur van Basisschool De Arenberg, overdag door de school loop, zie ik heel veel blije gezichten en zijn we heel tevreden over de heropening van onze school.


Opzet heropening
Op Basisschool De Arenberg komen de leerlingen twee dagen per week naar school van half 9 (bovenbouw iets eerder) tot kwart over drie. Op woensdag is er geen fysiek onderwijs, maar krijgen de leerlingen een dagprogramma voor thuis. Deze dagprogramma’s krijgen de leerlingen ook als ze op de andere dagen niet naar school gaan. De kinderen vanuit één gezin komen op dezelfde dagen naar school zodat de ouders zelf hun (thuis)werk kunnen uitvoeren. Doordat we verschillende poorten hebben en iedere klas een nooddeur heeft, hebben we door ouders looproutes te geven, gestuurd in een verspreide aankomst van de leerlingen. Er komen geen ouders in de school en op het schoolplein. De ouders hebben zich hier, de afgelopen week, heel goed aan gehouden. Dat voelt dan ook als ‘samen staan voor hetzelfde doel’. Tevens hebben we in het speellokaal een noodlokaal ingericht voor de leerlingen van ouders met cruciale beroepen, die een beroep doen op de noodopvang. Onderwijsassistenten en stagiaires helpen mee in deze noodopvang.


De eerste schoolweken
Op maandag 11 mei kwam de eerste helft van iedere groep naar school. Je zag bij sommige leerlingen een spanning op het gezicht, maar ze waren ook heel blij dat ze weer naar school toe mochten komen. Het voelde een beetje als de eerste dag naar school na de zomervakantie. Ook leerkrachten vonden het best een beetje spannend. En dit is zeker heel begrijpelijk. De eerste weken wordt er vooral aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Hoe hebben zij het thuisonderwijs ervaren? Wat hebben zij meegekregen over het coronavirus? Het is heel goed om hierover gesprekjes te hebben, door middel van praatkaartjes, met elkaar.

Ook krijgen de leerlingen extra les in de hygiëne en de veiligheid. Hoe was je je handen? Wanneer moet je dit doen? Kan ik gewoon met alles spelen en kan ik alles aanraken? Hoe houd je 1,5 meter afstand tot de meester of juf?

Het onderwijs is in deze eerste weken gericht op herhaling van de leerstof en op het bekijken waar de leerlingen staan in hun ontwikkeling. Daarna gaan we doelgericht aan de slag met het onderwijsprogramma voor de laatste weken van het schooljaar. We richten ons hierbij op de basisvakken, maar ook zullen de leerlingen in de middag aan de slag gaan met de vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en verkeer.


De verbinding met elkaar
We werken momenteel in twee groepen. De ene groep komt op maandag en donderdag naar school en de andere groep op dinsdag en vrijdag. Om de verbinding tussen de twee groepen te houden, organiseren we wekelijks een sociaal spel waarbij de helft van de klas via Google Hangouts deelneemt en de andere helft fysiek aanwezig is. Ook verjaardagen van leerlingen worden op deze manier gevierd. Tevens maken leerlingen voor elkaar tekeningen en schrijven ze briefjes aan elkaar. Ze stoppen deze in de koffiefilterzakjes (zie foto). Zo blijven de twee groepen toch verbonden met elkaar.

Als de leerlingen dan weer naar huis gaan en ik vraag aan ze hoe het was dan krijg ik steeds maar één antwoord: LEUK!!! Heerlijk dat de scholen weer geopend zijn! [l]