Ons Bad is klaar voor het nieuwe zwemseizoen. FOTO TIES STEEHOUWER
Ons Bad is klaar voor het nieuwe zwemseizoen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Brandweer spuit Ons Bad vol met water

WILLEMSTAD – De landelijke overheid had beslist dat de zwembaden vanaf 11 mei weer open mochten. Die 11 mei kwam voor de beheerders van zwembaden als een donderslag bij heldere hemel zodat er weinig tijd was om passende maatregelen te nemen. Dat gold ook voor de mensen van de Stichting Ons Bad.


DOOR TIES STEEHOUWER


Bestuurslid en woordvoerder Gijs Piscaer vertelt dat vrijwilligers al even bezig waren om het bad, dat vroeger het Buitendiep heette, seizoen klaar te maken maar met het besluit van de regering was toch onvoldoende rekening gehouden. “Normaal gaan we op 1 mei open maar dat zat er door de coronacrisis dit jaar niet in”.


Brandput

Omdat op 11 mei open gaan er niet in zat werd er besloten om op maandag 18 mei het bad te openen. Helemaal zeker was dat nog niet omdat de gemeente Moerdijk eerst wilde bepalen welke maatregelen er genomen moesten worden om veilig van het bad gebruik te kunnen maken. Die heeft nu besloten dat er op dinsdag 19 mei geopend kan worden. Een punt was dat de twee grote baden eerst nog gevuld moesten worden met water. Dat vullen neemt even de tijd en daarna moet het water ook nog worden opgewarmd van 7 naar 21 graden. Om er toch voor te zorgen dat de baden op tijd gevuld zouden zijn is de brandweer in de arm genomen. Die wilde de klus wel klaren en woensdag meldden zich Mischa en Peter, met een lange slang met een dikte van 8 centimeter, bij de poort. De slang werd over de weg gelegd naar een brandput bij de voetbalkantine en nadat er een watermeter tussen was gekoppeld kon de kraan worden opgedraaid.


Zelfwerkzaamheid

In Willemstad werd vier jaar geleden de stichting Ons Bad opgericht en dat betekende onder andere dat er 80 vrijwilligers aan de slag gingen om niet alleen het bad op te knappen maar het ook te onderhouden en te bemannen. Op de vraag aan Piscaer wat het geheim is dat Ons Bad na vier jaar nog steeds prima draait is zijn korte antwoord: “Slim inkopen en zelfwerkzaamheid”. Een nuchter antwoord maar even doorvragen leert dat Gijs Piscaer een gedreven bestuurder en vrijwilliger is. De vrijwilligers doen niet alles zelf omdat het technische gedeelte, volgens de wet, gedaan moet worden door professionele mensen.


Eisen van deze tijd

Piscaer vertelt dat er de laatste jaren heel veel is gedaan om te voldoen aan de eisen van de tijd. “Optisport zorgt met beroepskrachten voor het toezicht en de veiligheid maar de vele vrijwilligers schilderen, maaien, dichten lekkende daken, snoeien, maken schoon en zorgen er voor dat het bad met zijn tijd meegaat. “Zo is er overal Wifi, kwamen er picknicktafels, een volleybalveld, beveiligingscamera’s en kwam zelfs de oude stationsklok weer terug”. Hij vertelt dat de stichting ook financieel gezond is. Als er geen coronaperikelen meer tussen komen dan is Piscaer er van overtuigd dat de bezoekers ook dit jaar weer kunnen genieten van de zwemmarathon, het tentenkamp, de discoavond en andere evenementen. “We rekenen bij een goede zomer op 10.000 bezoekers”.[l]