Gijsje de Vries was actief voor vele verenigingen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Gijsje de Vries was actief voor vele verenigingen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA Foto: Marjanne Dijkstra

Gedecoreerde Gijsje (82) is nog steeds heel actief

MOERDIJK - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Gijsje de Visser-Dubbelman (82) uit Moerdijk.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA


Ze schenkt een kopje koffie in en steekt van wal. "Ik ben geboren in Breda, maar we woonden toen in Drimmelen. Na school ben ik gaan werken. Meisjes hoefden niet de kost te verdienen, dus zij werden niet geacht om verder te leren. Ik was wel bijna vijftien toen ik van de lagere school kwam hoor, en ik was heel erg goed op school. Ik had altijd een schoon rapport. Nadat ik school verliet, werkte ik in de huishoudelijke dienst en in een café."


Ontmoeting

Tijdens een wielerronde ontmoette ze haar echtgenoot Jaap. De twee trouwden in 1958, nadat haar beide schoonouders kort achter elkaar overleden en trokken in het huis waar ze nu nog steeds wonen. Ook toen was Gijsje al actief, onder andere bij de drumband, de korfbalvereniging en de meisjesvereniging.


Koor

Het echtpaar kreeg een dochter en twee zoons en het leven van Gijsje draaide in die jaren vooral om het huishouden en de kinderen. Ze vertelt: "Jaap viste en was de hele week van huis, dus in die tijd was het lastig om andere dingen ernaast te doen. Dat kwam later weer. Ik werd lid van de vrouwenvereniging, de kerkenraad, de seniorenraad: ik zat overal in of bij. Midden jaren tachtig zong ik bij een kerkkoor en ook nog een tijdje bij een visserskoor. Bij gebrek aan leden werd dat opgeheven, maar zingen vond ik leuk, dus heb ik zelf maar een seniorenkoor opgericht. Iemand moet het toch doen hè? Ik word er blij van."


'Houd me met van alles bezig in Ankerkuil'


'Oudjes'

Ook in multifunctioneel centrum De Ankerkuil is de krasse Moerdijkse actief. "Ik houd me daar met van alles bezig. Ik mag zelf graag een kaartje leggen - ik joker - en zet koffie voor de kaartspelers en de biljarters. Vier keer per jaar organiseer ik ook het bloemschikken. Ik zorg dan dat iedereen zich kan aanmelden en dat de juiste materialen er zijn om een mooi seizoensbloemstuk te maken." Waarom ze dat nou allemaal zo leuk vindt? "Ik vind het fijn om 'die oudjes' zoet te houden", antwoordt ze en ze moet lachen als ze op haar eigen leeftijd wordt gewezen.


'Oma, iemand voor jou aan de lijn'


Dubbel bijzonder

De versierselen die horen bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau heeft ze dan nog niet, dat ze hem kreeg was een grote verrassing. "Het was hier druk in huis. Mijn kleinzoon Jeroen werd door de burgemeester gebeld en die zei: 'oma, iemand voor jou aan de lijn'. Dat bleek de burgemeester. Toen hij me vertelde dat ik een onderscheiding kreeg, was ik heel erg blij. Het is toch een mooie blijk van waardering voor wat je doet. En het leukste was nog dat mijn zoon Jan die ochtend óók een lintje kreeg. Dubbel bijzonder dus. Daarna kwam een delegatie van de verenigingen waar ik bij zit een liedje zingen hier in de tuin ter verhoging van de feestvreugde. Ik kijk er met veel plezier op terug."[l]