Waterpeil.
Waterpeil.

Waterschap maakt plan voor nieuwe waterpeilen in Moerdijk West

MOERDIJK - Waterschap Brabantse Delta regelt de waterpeilen in Midden- en West-Brabant. Voor het poldergebied liggen de waterpeilen vast in peilbesluiten.


Met de waterpeilen, die belangrijk zijn voor landbouw, natuur, bebouwing en andere functies, beïnvloedt het waterschap indirect ook de grondwaterstand. Hiermee zorgt het waterschap ervoor dat de grond niet te nat of te droog is onder normale omstandigheden. Het peilbesluit heeft geen betrekking op extreme droogte of neerslag. Het waterschap neemt de waterpeilen opnieuw onder de loep in de sloten en andere watergangen in het westelijke deel van de gemeente Moerdijk. Het gaat om het gebied rondom Willemstad, Fijnaart, Helwijk en Heijningen. Voor deze zogeheten ‘Herziening Peilbesluit Moerdijk-West’ kijkt het waterschap naar de gewenste waterpeilen voor de komende jaren en wil hiervoor graag de inbreng van belanghebbenden in het gebied.

De komende periode gaat het waterschap aan de slag om de beste waterpeilen voor de toekomst te bepalen. Daarvoor gebruikt het waterschap onder andere de kennis en ervaring van inwoners en grondgebruikers in dat gebied. Het waterschap wil zoveel mogelijk rekening houden met hun wensen en weegt alle belangen zorgvuldig af om een voorstel voor een nieuw peilbesluit op te stellen. Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet mogelijk hiervoor een bijeenkomst te organiseren. Het waterschap benadert daarom zo veel mogelijk vertegenwoordigers van belanghebbenden in dit gebied direct per mail of op een andere manier. Andere belanghebbenden kunnen ook contact opnemen met het waterschap om hun ideeën en wensen door te geven. Dat kan tot 30 juni via de pagina over peilbesluiten.

Begin volgend jaar legt het waterschap een voorstel voor een nieuw peilbesluit voor aan de belanghebbenden. Hopelijk kan dat wel tijdens een bijeenkomst in het betreffende gebied. Het waterschapsbestuur beslist uiteindelijk in de loop van 2021 over het nieuwe peilbesluit. [l]