Jan de Visser is actief voor tal van verenigingen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Jan de Visser is actief voor tal van verenigingen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA Foto: Marjanne Dijkstra

Jan de Visser is een actieve verenigingsman

MOERDIJK - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Jan de Visser (58) uit Moerdijk.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA


Jan de Visser was niet de enige in zijn familie die dit jaar een koninklijke onderscheiding kreeg. Ook zijn moeder Gijsje de Visser (82) kreeg een lintje. Het allermooiste was, hij zat in het complot om haar te verrassen. "Ik had gezegd dat ik even bij mijn zus, die naast mijn moeder woont, moest zijn om iets op te halen en mijn zoon was ook mee. Die werd uiteindelijk gebeld door de burgemeester om zijn oma te verrassen, maar daarna werd de telefoon ook aan mij doorgegeven. Natuurlijk weet ik zelf ook wat ik allemaal doe, maar ik ben eigenlijk vooral op de achtergrond bezig bij verschillende verenigingen. Het is dan toch bijzonder dat je voor een onderscheiding als deze wordt voorgedragen en dat je hem krijgt."


Penningmeester

De Visser werd in Moerdijk geboren. Hij werkt inmiddels al vijfendertig jaar op de afdeling logistiek bij vliegtuigbouwer Fokker en zit geregeld voor zijn werk in het buitenland. Hij is al jaren actief bij verschillende verenigingen. "In 1981 ben ik zelf gaan voetballen bij TPO in Moerdijk. Ik ben toen bij het activiteitencomité gekomen en heb meegeholpen met het regelen van een feestweek. In 1996 kwam ik ook in het bestuur van de toenmalige feestweek Moerdijk 50 jaar vrij. Daarna werd ik benaderd door het hoofdbestuur van TPO om in het bestuur te komen. Ik heb gezegd dat ik wel penningmeester wilde zijn en dat ben ik elf jaar geweest. Zo rond 2000 ging de beheerder van de Ankerkuil stoppen. Er werd toen gesproken over beheer op afstand en via een comité werd ik ook weer penningmeester bij Stichting Gemeenschapshuis Moerdijk."


Buurtpreventie

Ook is De Visser actief bij Buurtpreventie kern Moerdijk. "Ik maak voor de buurtpreventie het schema en zorg dat er elke dag iemand een ronde loopt. Soms heb je een groepje dat veel op straat rondhangt, maar nu is het al langere tijd vrij rustig in het dorp. Zelf loop ik ook wel rondes, maar vul vooral de gaten op in het schema. De grap met al dat vrijwilligerswerk is dat je van het een in het ander rolt. Zo ben ik ook actief voor het Dartteam Moerdijk en doe ik voor verschillende verenigingen wat financiële zaken. Het is makkelijker om nog iets erbij te doen als je toch al iets doet. Kennelijk kom ik ook betrouwbaar over. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen. Vooral de regeldingen, ik word heel erg blij van een beetje rotzooien in Excel. Schemaatjes maken, standen invoeren en dat het programma dan zelf van alles uitrekent. Of ik dat actieve van mijn moeder heb? Het lijkt er wel een beetje in te zitten hè?", besluit hij lachend.[l]