De warming-up. FOTO TIES STEEHOUWER
De warming-up. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Roparunteam 354 zit niet bij de pakken neer

WILLEMSTAD – Ondanks de felle zon en de harde wind zaterdag gingen er nog heel wat mensen van start bij de alternatieve Roparun rond Willemstad. Er werd rond 12.15 uur vertrokken vanaf de Campagne en dat was ook precies het uur dat er die dag vertrokken zou worden in Parijs voor de echte Roparun van het team Willemstad In Touch. Deze start kon niet doorgaan vanwege de Corona virus perikelen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Zelfs als groep lopen kan daardoor zelfs nog niet en je zou dus verwachten dat de stemming dik onder het nulpunt zou zitten, maar dat was zaterdag zeker niet het geval. Er werd dan ook heel wat afgelachen voor de start maar voordat de eerste stappen werden gezet moest er eerst een groepsfoto worden gemaakt in de nieuwe shirtjes van de ploeg. Maar hoe maak je en groepsfoto in deze tijd? Daar had de leiding wat op gevonden. Met bidons op anderhalve meter werd dit probleem opgelost zodat iedereen op gepaste afstand op de foto werd gezet.

Fietsen
Een Roparun bestaat niet alleen uit lopers die vanaf Parijs in estafette vorm naar Rotterdam lopen maar ook uit fietsers, chauffeurs en verzorgers. Zaterdag was het dan ook mogelijk om per fiets de parkoersen af te leggen. Sandra Polak deed dat met haar dochter Liz, terwijl dochter Sofie het op de skeelers deed. Vader Dion ging wel op pad met zijn hardloopschoenen. Hij deed dat in zijn Rotterdam marathon shirt. Hij vertelde dat hij verleden jaar wel de marathon in de Maasstad had gelopen maar dat hij liever de halve afstand liep. Deze marathon, die dit jaarvoor de veertigste maal zou worden gehouden, is uitgesteld naar zondag 25 oktober.

Roparun
Zaterdag was er de mogelijkheid om in de polders rond Willemstad parkoers met diverse lengtes te lopen, te fietsen of te wandelen. De kortste was bijna 5 kilometer en de langste bijna 40. Er kan een maand over worden gedaan. De routes hebben letters die bij elkaar het woord Roparun vormen. Aanmelden kan via hier.

De Roparun van dit jaar is uitgesteld naar volgend jaar. De opbrengst van dit jaar van de bijna 400 teams wordt in 2021 geboekt. Het geld dat via eigen bijdragen en sponsoring bij elkaar wordt gebracht is bestemd voor diverse goede doelen. Oorspronkelijk was de opbrengst bestemd voor palliatieve zorg maar inmiddels is deze doelstelling verruimd.

In de loop der jaren is voor miljoenen aan guldens en euro’s bij elkaar gelopen. Eerst van Rotterdam naar Parijs en later andersom. Het evenement is in de loop der jaren duidelijk geëvalueerd. Ging het in de begin jaren vooral om zo hard mogelijk lopen, de laatste jaren staat vooral voorop om veel geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Vanwege de toenemende belangstelling werd er ook besloten om vanaf Hamburg naar Rotterdam te lopen. In de begin jaren deed er ook een team uit Klundert mee. Vanuit Zevenbergen doen in 2021 voor de vijftiende keer de Moerdijk Runners mee.[l]