Renske Donkers belde verschillende bewoners. FOTO SURPLUS
Renske Donkers belde verschillende bewoners. FOTO SURPLUS Foto: Surplus

Senioren stellen telefoontje sociaal werker op prijs

MOERDIJK – Tientallen oudere bewoners in de gemeente Moerdijk kregen de afgelopen weken een telefoontje van een sociaal werker. Zij belden om te vragen hoe het ging in het kader van ‘Samen in OnS Moerdijk:’ in crisistijd nog belangrijker! Oorspronkelijk gingen vrijwilligers op huisbezoek bij mensen die dit jaar 75 of 83 jaar zijn geworden, maar dat zit er vanwege de coronacrisis niet in. Toch vond het gemeentebestuur het belangrijk om het project door te laten gaan.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het project ‘Samen in OnS Moerdijk’ loopt sinds 2010. Speciaal geschoolde vrijwilligers brengen een bezoek aan senioren om te kijken of (toekomstige) ondersteuning mogelijk is. Zij helpen dan bijvoorbeeld met een verwijzing naar het juiste zorgloket of geven tips over ontmoetingsmogelijkheden in de wijk. Dit jaar namen de sociaal werkers van Surplus deze taak over.


Antwoordformulieren

Sociaal werkster Renske Donkers merkt dat de oudere bewoners de telefoontjes erg op prijs stellen. De gemeente Moerdijk stuurde iedereen die in aanmerking kwam eerst een brief met de vraag om toestemming. Van de 342 verzonden brieven kwamen 189 antwoordformulieren terug. Dat betekent een respons van 55 procent. “Ik merk dat mensen vooral nieuwsgierig zijn. De meeste mensen die we benaderen, verkeren nog in goede gezondheid. Wel vinden ze het fijn om te weten waar ze straks moeten zijn als ze hulp nodig hebben", vertelt Donkers.


Praatje maken

Voor senioren is het coronavirus erg gevaarlijk. Zij blijken extra kwetsbaar. Voor hen is de coronacrisis extra moeilijk. Veel ouderen zitten alleen thuis. Bezoek blijft weg. Buurthuizen gaan voorzichtig open, maar de mogelijkheden om elkaar ontmoeten is nog ver weg. “Bewoners vonden het daarom fijn om een praatje te maken." De gemeente en Surplus kozen er bewust voor om geen vrijwilligers in te zetten voor de telefoontjes. Er was wel voldoende nieuwe aanwas, maar de vrijwilligers moeten nog een scholing volgen. Dat kon vanwege de coronacrisis niet. In plaats daarvan belden sociaal werkers van Surplus de senioren op.


Veel vragen

De sociaal werkers konden verschillende senioren ook meteen hulp bieden. “Een bewoner wilde graag weten hoe hij hoe een deeltaxipas kon aanvragen. Daarvoor hebben we een onafhankelijke cliëntondersteuner ingeschakeld. Ook krijgen we vragen over je je inschrijft bij de woningcorporatie voor bijvoorbeeld een aanleunwoning. We vragen Woonkwartier dan om te helpen met de inschrijving”, geeft Donkers als voorbeeld.


Groep vrijwilligers

onkers is blij om te merken dat de meeste oudere bewoners in de gemeente Moerdijk zich ook tijdens de coronacrisis goed kunnen redden: “Wel heb ik bij verschillende mensen een visitekaartje in de bus gedaan. Als ze dan ooit hulp nodig hebben, weten ze mij beter te vinden. Ik ben blij dat Samen in OnS Moerdijk via de telefoontjes dit jaar toch is doorgegaan."[l]