De brug komt netjes op zijn plek. FOTO PIET OOIJEN/HEEMKUNDEKRING WILLEM VAN STRIJEN
De brug komt netjes op zijn plek. FOTO PIET OOIJEN/HEEMKUNDEKRING WILLEM VAN STRIJEN Foto: Piet Ooijen

Eerste brug over nieuwe haven ligt op zijn plek

ZEVENBERGEN – De eerste brug over de nieuwe haven, die verleden week werd geplaatst, heeft de naam Weeshuisbrug gekregen. Voor hetzelfde geld had hij Meisjesbrug, Kerkbrug, Pastoriebrug of Schuurkerkbrug geheten omdat er naast een weeshuis, in de straat waarvan de brug in het verlengde ligt in 1830 een meisjesschool, een pastorie, een schuurkerk en zelf een weeshuistuin heeft gelegen.


DOOR TIES STEEHOUWER


Een straat met een dijk van een historie dus. Angela Rindt van de heemkundekring zocht het allemaal uit en maakte er een mooi verhaal van voor de periodiek Oud Nieuws van de kring.


Verbinding

De Weeshuisbrug is een van de vier bruggen die over de nieuwe haven het zuiden en het noorden van Zevenbergen met elkaar verbinden. De brug is genoemd naar het weeshuis dat zich tot 1838 op de hoek van de Zuidhaven en Nieuwe Kerkstraat (toen Brugstraat) bevond. Dat weeshuis met de grond was in 1830 door het RK Kerkbestuur gekocht van de Protestantse Gemeente om er de latere Waterstaatskerk op te bouwen. In dat weeshuis zaten toen 10 kinderen. De Weeshuisbrug mag zowel door fietsers als door voetgangers worden betreden. De nog te leggen Kasteelbrug bij de Brouwersstraat is bedoelt voor alle verkeer, de Visbrug bij de Markt voor fietsers en voetgangers en de Luchtenburgbrug bij de Ambachtsgang en de Muntbrug bij de Van der Putgang alleen voor voetgangers.


Mammoetkraan

Om de 90.000 kilogram wegende brug op zijn plek neer de vlijen was een kraan van de firma Mammoet besteld. Vanwege het vroege uur werd de operatie slechts door een handje vol mensen gadegeslagen. De omwonenden zaten daarbij op de eerste rang. Omdat de aanleg van de haven zich in fases afspeelt moet de kraan bij de andere bruggen weer op komen draven. De nieuwe brug is bijna 13 meter lang en 3,5 meter breed. Het wegdek is van hout en daaronder zijn buizen gemonteerd voor elektra en andere zaken. Deze week kan hij al worden gebruikt.


Trappen

Hoewel de aanleg van de nieuwe haven al flink opschiet moet er nog heel wat gebeuren. Zo moeten er bij de markt en aan het eind van de haven trappen worden aangelegd en onder de N285 een duiker. Als er later ook nog een brug komt over deze weg dan kunnen vaartuigen als ze daaronderdoor zijn, aanleggen bij het museum van de heemkundekring. Lage vaartuigen kunnen doorvaren naar het eind van de haven waar ook een aanlegsteiger komt. Zij kunnen daar niet verder. Het water wel. Dat stroomt via een duikerstelsel van bijna 600 meter lang naar de Roode Vaart. Dat zal gebeuren met een maximale snelheid van 10.000 liter per seconde.[l]