Addi Kamp en Leo Jegen in de hal van het Mauritshuis. FOTO TIES STEEHOUWER
Addi Kamp en Leo Jegen in de hal van het Mauritshuis. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Mauritshuis is klaar voor de toekomst

WILLEMSTAD – Het laatste jaar is er in het Mauritshuis in Willemstad heel veel gebeurd en zoals het er nu naar uit ziet staat er nog heel veel meer te gebeuren. De belangrijkste verandering is de aanleg van een lift die dwars door het monument heenloopt, tot in de zolder aan toe waar de Heemkundekring De Willemstad al jaren een museumzolder heeft. Voorzitter Addi Kamp: “Nu kunnen ook mensen die minder te been zijn onze oudheidkundige spullen komen bekijken.”


DOOR TIES STEEHOUWER


De hele binnenkant van het gebouw heeft een flinke restauratie ondergaan. De grootste verandering is misschien niet zo zichtbaar maar wel hoorbaar. Op de eerste verdieping bevond zich de voormalige raadszaal bestaande uit eiken planken die op dikke balken rustten met niets daartussen. Iedere voetstap daar was dan ook op de begane grond te horen. Door een dikke isolatielaag aan te brengen is niet alleen dit probleem verholpen maar zijn ook de geluiden van de krakende vloer opgelost. Daarnaast zijn de planken vervangen door een nieuwe eiken vloer zodat alles er weer prachtig uit ziet.


Inrichting
Voor de inrichting van het gebouw als bezoekerscentrum werden er drie partijen gehoord. Tijdens een tentoonstelling konden bezoekers en inwoners hun voorkeur uitspreken. De samenwerking Bruns-Platvorm heeft de aanbesteding gewonnen. Wethouder Danny Dingemans: “De conclusie vanuit de beoordelingscommissie is dat het totaalplaatje van Bruns-Platvorm gaat zorgen voor een goed ingericht Mauritshuis, waarbij de oude historische verhalen van het Mauritshuis, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie op een interessante eigentijdse manier via personages worden verteld.”


Hal met toeristisch informatiepunt
In het ontwerp van Bruns-Platvorm wordt de monumentale hal zoveel mogelijk in haar waarde gelaten. De hal wordt zo ingericht dat links van de entree een ontvangst- en informatiebalie komt. Hier worden bezoekers bij binnenkomst welkom geheten door gastheer Leo Jegen en door het beeld van een levensgrote sprekende prins Maurits, de oprichter en eerste bewoner van het gebouw. Bij de gastheren en –vrouwen bij de informatiebalie kunnen bezoekers informatie opvragen over activiteiten in de omgeving en over de presentatie in het Mauritshuis. Verder worden onder andere in het ontwerp de hoogtepunten van de toeristische bezienswaardigheden en activiteiten in de hal extra uitgelicht op een interactieve informatiewand. De grootste visuele verandering wordt een glazen tochtsluis en daardoor wordt het vertoeven in de hal een stuk prettiger.


Heemkundezolder
De Heemkundezolder in het Mauritshuis kent een uitgebreide verzameling voorwerpen. Bijna alle voorwerpen hebben een Willemstadse herkomst en daarmee een lokaal verhaal. Dat lokale verhaal wil Heemkundekring De Willemstad benadrukken en van een extra dimensie voorzien door op verschillende plaatsen kleine panelen en audiozuilen te plaatsen. Het thema daarbij is: ‘Boeren, burgers en buitenlui in de vesting’.


Joost Rijckevorsel
Zevenbergenaar, creatief ontwikkelaar Joost Rijckevorsel is gevraagd er een plan voor te maken. Hij is ook de maker van de canonkamer in het Mauritshuis. De gemeente Moerdijk draagt met 2000 euro hier financieel aan bij en verwacht dat de Heemkundezolder hierdoor nog meer aansluiting vindt bij het toekomstige bezoekerscentrum dat het Mauritshuis gaat worden. De toegang tot het Mauritshuis en de heemzolder is gratis.[l]