De winkel van Monique en Pierre Nuyens is zaterdag 20 juni voor het laatst open.
De winkel van Monique en Pierre Nuyens is zaterdag 20 juni voor het laatst open. Foto: Marjanne Dijkstra

Bakkersechtpaar Nuyens gaat met pensioen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - In 1946 opende de vader van Pierre Nuyens als zevende bakker in het dorp Zevenbergschen Hoek een winkel. Bijna veertig jaar geleden namen Pierre (65) en zijn vrouw Monique (64) de bakkerij over. Na al die jaren is het voor hen nu ook tijd om met een welverdiend pensioen te gaan. Op 20 juni is de laatste dag dat de winkel is geopend en daarmee verdwijnt de laatste bakker uit de kern.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Pierre Nuyens komt uit een oud bakkersgeslacht. Een van zijn voorvaderen begon in 1795 in Oirschot en de vader van Pierre vestigde zich in 1946 in Zevenbergschen Hoek. Pierre vertelt: ,,Mijn vader had drie broers en een zus die allemaal in de bakkerswereld terecht kwamen. Ze waaierden uit over heel Brabant. Inmiddels ben ik de laatste die nog een bakkerswinkel heeft en met onze sluiting komt ook aan het bakkersgeslacht een einde."

Pierre was eerst even compagnon van zijn vader, maar samen met zijn vrouw Monique nam hij in 1981 de winkel van zijn vader over. "Ik wilde eerst geen bakker worden en ging naar de Havo om accountant te worden. Als ik terugkijk had ik het dan misschien wel makkelijker gehad, maar ik heb er geen spijt van dat ik de bakkerij heb overgenomen. We hebben een prima leven gehad. We hebben meerdere keren verbouwd en toen in 1995 de SRV-man stopte, besloten we om ook kruidenierswaren in het assortiment op te nemen. In het begin liep dat harder dan nu, maar zeker de laatste weken hebben we gemerkt dat mensen ons nog steeds heel goed weten te vinden."

Pierre houdt van het bakkersvak en vooral van brood bakken. "De diversiteit aan broden van tegenwoordig vind ik mooi. Zelf heb ik het liefst Vikorn, een lekker stevig meergranen brood. Nee, ik ga straks niet mijn eigen brood bakken, er zijn andere bakkers genoeg. Ik zie mezelf niet snel naar de supermarkt gaan voor een brood."


Het echtpaar bezit twee panden en zette het pand van de bakkerij begin dit jaar te koop. "We leefden al een klein beetje naar het afscheid toe door vorig jaar de doorgang naar ons huis hier in de keuken dicht te maken. We hebben nu ook een keuken in ons eigen huis en de badkamer is ook bijna klaar. We hadden echt nooit gedacht dat we dit pand zo snel zouden verkopen en ons afscheid komt nu ook iets eerder dan verwacht."


De twee kijken wel uit naar hun pensioen. Pierre: "Voor het dorp is het wel jammer dat er straks geen bakker meer is, maar ik kijk er wel naar uit om de dag rustig te beginnen met een koffie." Monique heeft sportieve plannen: "Ik ben van plan elke dag te gaan wandelen." Maar ze gaan het werk en de winkel ook wel missen. Pierre: "Het was een mooie tijd. Grappige dingen blijven altijd bij: van de pastoor die hier bijna een hoogmis opvoerde om de hubkes te wijden tot diegene die hier daarvoor maar vijf minuten binnen was. Het contact met de mensen gaan we het meeste missen. We hebben zoveel mooie, leuke en markante klanten gehad."