Trudie Kooij houdt van het contact met mensen.
Trudie Kooij houdt van het contact met mensen. Foto: Marjanne Dijkstra

Trudie Kooij loopt veel collectemeters

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Trudie Kooij - Blaak uit Zevenbergschen Hoek.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Trudie Kooij had altijd een drukke baan op de media-afdeling van een groot reclamebureau. Toen ze haar oudste kind kreeg stopte ze met werken en niet veel later besloot het gezin van Schiedam naar Zevenbergschen Hoek te verhuizen. "Mijn zoon heeft adhd en we kwamen hier vaak in het dorp bij mijn oma. Het was hier zo rustig in vergelijking met Schiedam, dat we besloten om hier te gaan wonen. In het begin woonden we nog wat achteraf, maar toen de oudste naar school ging, kreeg ik daar steeds meer aansluiting en contact met andere mensen."

In Schiedam was Kooij al betrokken bij de collecte voor Jantje Beton. "Toen we hier kwamen wonen en onze zoon naar de peuterspeelzaal ging, werd ik benaderd of ik hier ook mee wilde doen met de collecte voor Jantje Beton. De peuterspeelzaal kreeg daar namelijk ook een deel van. Zo raakte ik in het dorp verweven. Uiteindelijk ga je dan steeds meer en meer doen, want je wordt overal voor gevraagd." En zo geschiedde, want Kooij is ook al jaren betrokken bij de collectes voor het KWF, de Hartstichting, het Diabetesfonds en de Dierenbescherming.

Naast al haar werd voor de goede doelen, is Kooij ook jaren overblijfmoeder op basisschool De Hoeksteen geweest. "Dat heb ik tot de coronacrisis uitbrak gedaan. Mijn twee kleinkinderen van 8 en 5 kwamen ook drie dagen in de week bij mij overblijven en dat maakte het nog leuker. Op donderdag bleven er 90 van de 140 leerlingen over, we waren dan met zes vrouwen, waarvan er maar twee kinderen hadden op school. Nu eten de kinderen in de klas tot het nieuwe schooljaar begint met een continurooster. Ik vond het altijd heerlijk om op school te werken met de kinderen. Ook het werk voor het SKW met alle buitenschoolse activiteiten doe ik altijd met plezier."

Haar hart ligt toch bij de collectes voor de goede doelen. "Als ik zelf ziek word, ben ik ook blij dat mensen willen geven voor onderzoek naar die aandoening. Ik word er ook blij van omdat ik door het collecteren veel contact heb met mensen. Je maakt altijd een praatje. Soms schiet het collecteren dan niet op", vertelt ze lachend. "Ik neem trouwens ook het buitengebied voor mijn rekening. Ik fiets dan 2,5 uur met de collectebus langs boerderijen en ik vind dat heerlijk om te doen."

In eerste instantie kreeg ze haar lintje nog niet echt, maar de afspraak met burgemeester Jac Klijs staat op 3 juli. "Ik was zo verbaasd toen hij belde in april. Ik kom hem wel eens tegen en dan maken we een praatje, dus ik dacht: 'wat moet hij van me?'. Ik had deze onderscheiding nooit verwacht, maar ik ben er wel ontzettend blij mee"