Het allerheiligste wordt in de monstrans getoond. FOTO TIES STEEHOUWER
Het allerheiligste wordt in de monstrans getoond. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Mirakel van Niervaert herdacht zonder processie

FIJNAART – In de Jacobus de Meerdere kerk in Fijnaart werd het Sacrament van Niervaert herdacht. Dat gebeurde vanwege de Corona crisis zonder kerkgangers en zonder de gebruikelijke processie. Celebranten waren M. Prasing en G. Dirven en M. Bastiaansen fungeerde als diaken. De viering werd uitgezonden via Kerktv.

DOOR TIES STEEHOUWER


Ondanks het niet persoonlijk aanwezig zijn van de gelovigen werd het zondag en indrukwekkende diens. Naast de drie mensen op het altaar was ook Rien Visser, als vertegenwoordiger van Gilde van het Gilde van het Sacrament van Niervaart aanwezig.


Coronaregels

Tijdens de dienst werden de coronaregels in acht genomen. Dat betekende onder andere dat er hier daar ontsmettingsmiddelen stonden en dat de communie via een speciale tang werd uitgereikt. Aan het eind van de dienst werd het allerheiligste, gevat in de monstrans, aanbeden. Op de vraag aan pastor Prasing wat de betekenis van het mirakel van Niervaert is in de tegenwoordige tijd antwoord hij: “De boodschap van het mirakel is dat Jezus ook nu nog in brood en wijn onder ons is en de praktische betekenis is dat ieder mens recht heeft op het dagelijks brood”.


Jan Bautoen

De geschiedenis van het mirakel begon rond 1300 met de vondst van een bloedende hostie door Jan Bautoen terwijl hij de aarde bewerkte. Mogelijk vertoonde deze hostie vijf rode stippen of vlekken, omdat zij volgens de overlevering was gaan bloeden nadat een zekere magister Macharius, die het wonder wilde onderzoeken, erin had geprobeerd te prikken met een priem. De oudste afbeelding van de hostie, die waarschijnlijk met de Beeldenstorm in 1566 voorgoed verloren is gegaan, is te zien op een in het tweede kwart van de 16e eeuw voor de Sacramentskapel van de Bredase O.L. Vrouwekerk vervaardigd retabel, dat thans in een museale opstelling in de Grote of O.L. Vrouwekerk te zien is.


Miraculeuze hostie tot in 1449 vereerd in Niervaert


Wonderen

De miraculeuze hostie werd tot rond 1449 in Niervaert vereerd en er werden vele wonderen aan toegeschreven. Door de St. Elisabethsvloed van 1421 was het gebied onbegaanbaar geworden en werd de hostie naar Breda overgebracht. Vele pelgrims uit heel Europa kwamen het mirakel vereren en die brachten veel geld mee. Hiervan werd een deel van de bouw van de kerk en de toren bekostigd. In 1463 werd er een gilde om de hostie te vereren opgericht. In de loop der eeuwen werd het, hoewel de hostie tijdens de Beeldenstorm verdween, afwisselend vereerd. Een speciaal opgericht gilde probeerde de verering gaande te houden. Ook werd er een toneelspel over het wonder gemaakt. In 2003 werd het Gilde van het heilig sacrament van Niervaert heropgericht en dat bestaat nog steeds.


Klundert

De viering rond het mirakel van Niervaert, ook wel het wonder van Niervaert of het sacrament van Niervaert genoemd werd in 2007 in de kerk van Klundert nieuw leven ingeblazen ter gelegenheid van 650 jaar Stad Klundert. De verering van het wonder heeft een lange geschiedenis achter de rug. Deze verering begon rond 1300 in de buurt van het de nederzetting Niervaert dat toen nog geen stadsrechten had. Later werd deze stad Clundert of Klundert genoemd maar toen was het wonder al lang uit Klundert verdwenen.[l]


Wilt u de viering ook bekijken? Dat kan via www.immanuel-parochie.eu.