De berenklauw ziet er imposant uit, maar is erg gevaarlijk. FOTO SHUTTERSTOCK
De berenklauw ziet er imposant uit, maar is erg gevaarlijk. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Gevaarlijke berenklauw duikt op in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - De exotische reuzenberenklauw rukt op in de gemeente Moerdijk. De gevaarlijke plant met witte bloemen bloeit in Zevenbergen en Willemstad op verschillende plekken. Wie in contact komt met de berenklauw, kan pijnlijke brandblaren ontwikkelen.


DOOR MONIQUE JANSEN


Medewerkers van de gemeente namen de reuzenberenklauw in Zevenbergen al op verschillende plekken waar, namelijk bij de achterzijde van de Watermolen langs de provinciale weg, de Akkerwindestraat (langs het water in de bosjes) en op de Schansdijk/Dikkendijk. In Willemstad staan er exemplaren op de Maltaweg.


Ontstaan wondjes

De reuzenberenklauw ziet er imposant uit met een groot wit bladerdak, maar veroorzaakt ernstige verwondingen aan de huid. De verwondingen zijn vergelijkbaar met brandwonden en kunnen 24 uur na aanraking nog ontstaan. De letsels zijn vergelijkbaar met brandwonden, zoals brandblaren. Wie in contact is geweest met de berenklauw doet er goed aan de huid onder de kraan te koelen en contact met zonlicht te vermijden. Ook het sap van de berenklauw is gevaarlijk. Dit vocht dringt dwars door de kleding naar de huid. Na genezing kunnen er littekens in de vorm van bruine vlekken achterblijven.


Bestrijding

De gemeente voert de bestrijding van exotische planten waaronder de berenklauw over ongeveer twee weken uit. Dat gebeurt door te klepelen. "Op deze manier raakt de berenklauw uitgeput. De vervolgstap in de bestrijding wordt bepaald aan de hand van de verdere ontwikkeling van de plant", meldt een woordvoerster.[l]