Afbeelding
Foto: Marjanne Dijkstra

EHBO'Er Elly verwater krijgt lintje

NOORDHOEK - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Elly Verwater - Gabriëls (68) uit Noordhoek.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA


Als we het hebben over de dag dat Elly Verwater haar koninklijke onderscheiding kreeg, moet ze lachen. "Wie het had gezien, had zich rot gelachen. Mijn dochter was hier op de koffie en ik had haar gevraagd mijn haar te verven. Omdat ze niet wist of de burgemeester zo zou bellen of ging videobellen, draalde ze een beetje. Ik zat half in de verf toen hij - gelukkig - zonder beeld belde. Ik was ontzettend verrast. Ik had het er wel eens met iemand van de EHBO over gehad en gezegd 'aan zulke dingen begin ik niet hoor' en nu kreeg ik dat lintje toch. Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar het is een ontzettend mooie waardering."


Sociaal

De dag met het mooie nieuws, bezoek van hun kinderen en kleinkinderen en taart was een welkome afwisseling in de lastige tijd die Elly Verwater doormaakte. Haar man bleek midden in de coronacrisis ernstig ziek, maar is inmiddels aan het herstellen. "Daar zijn we heel blij mee. Ondanks dat ik de afgelopen maanden toen alles stil lag door het coronavirus wel merkte dat ik minder te doen had, was mijn tijd toch wel goed besteed thuis met mijn man en verschillende afspraken." Verwater is al van jongs af aan een bezige bij. Zo zat ze al vroeg in het Oranjecomité Noordhoek. "Mijn oom zat daarin en toen werd ik gevraagd. Toen ik mijn EHBO-diploma haalde werd ik gevraagd voor het bestuur en ook daarin nam ik plaats. Zo rolde ik van het een in het ander. Ik ben wat dat betreft heel sociaal, dus ik deed dat allemaal omdat ik het zo leuk vond."


Voorzieningen

Ondanks dat ze veel werk doet voor het Oranjecomité Noordhoek, Stichting Kerkgebouw Noordhoek en voor de Dorpen Dijkenrit, ligt het hart van Elly Verwater toch wel bij de EHBO. "Het is belangrijk om daar kennis van te hebben. Je kunt het zo vaak gebruiken in de praktijk, wanneer zich bijvoorbeeld iets voor doet op school of bij een sportvereniging. Iedereen zou een EHBO-cursus moeten volgen." Zelf had ze onlangs vijftig jaar haar EHBO-diploma, maar echt kunnen vieren heeft ze dat nog niet. "Dat komt nog wel", vertelt ze.


Heel actief in de sport

Verwater is nog heel actief. Zo tennist ze twee keer in de week, zwemt ze en heeft ze nog een sportavond. "Op de tennisvereniging regel ik ook de schoonmaak en de uitvoering van de extra klusjes." Dat je op een dorp nu eenmaal vaak dezelfde gezichten ziet, is niet erg vindt ze. "Je merkt in het algemeen dat mensen in een dorp meer een eenheid vormen. Je moet nu eenmaal voor bepaalde dingen klaarstaan en ze regelen, anders houd je de voorzieningen niet overeind. En volgens mij lukt ons dat hier aardig." Aan de oldtimer hobby besteden Verwater en haar man ook redelijk wat tijd. "Hopelijk krijgen we in september de vrijheid om de Dorpen Dijkrit te rijden. We gaan sowieso zelf lekker op vakantie met een van de auto's: we gaan met nog een aantal koppels de Elfstedentocht rijden."[n]