Olena in haar woonkamer. FOTO WOONVIZIER
Olena in haar woonkamer. FOTO WOONVIZIER Woonvizier

Woonvizier viert 100 jaar thuiskomen

MOERDIJK - Een huis is niet zomaar een woning. Het is een thuis. Een plek waar je graag thuiskomt. Woonvizier staat dit jaar stil bij 100 jaar volkshuisvesting in de gemeente Drimmelen. Een bijzondere mijlpaal die ze graag met hun huurders vieren. Daarom vroegen ze hen: wat betekent thuiskomen voor u?



Olena Kuijvenhoven (54 jaar) komt in 2004 vanuit de Oekraïne naar Nederland. Tien jaar later, in 2014, vindt ze haar thuis aan de Burgemeester Godwaldtstraat in Hooge Zwaluwe. “Hier ben ik gelukkig”, vertelt ze terwijl ze een warme appeltaart op tafel zet. “Dat betekent thuiskomen voor mij, naar een plek gaan waar je je veilig en prettig voelt. Ik kan me niet voorstellen dat ik hier ooit nog wegga.”


Fluitende vogels
“Ik woon in een rustige wijk, midden in de natuur. ’s Ochtends word ik wakker en hoor ik de vogels zingen”, vertelt ze met een glimlach. Dat dorpse gevoel is precies wat Olena fijn vindt. Tegelijkertijd ligt Hooge Zwaluwe centraal: dicht bij haar werk in Moerdijk en de stad Breda.


Veilige haven
Al bij de eerste bezichtiging vond ze het huis en de plek ‘heel erg leuk’. “Ik woonde toen nog bij mijn ex. Daar voelde ik me niet meer op mijn gemak. Ik zocht een plek voor mezelf. Zo’n twee, drie jaar heb ik op de wachtlijst gestaan. Voor een huurwoning in Moerdijk kwam ik niet in aanmerking; mijn salaris was te hoog. Ik wist niet goed hoe ik dan aan een nieuw huis moest komen. Gelukkig heeft Woonvizier mij geholpen met het vinden van deze veilige haven.”

Veiligheid staat centraal in Olena’s gevoel van thuiskomen. “Van dit huis voel ik de warmte in mijn hart. Natuurlijk mis ik de Oekraïne soms, maar ik voel me lekker hier. Vanuit deze plek kan ik de dingen doen, die ik leuk vind om te doen. Zo is er genoeg ruimte om met mijn twee kleinkinderen te spelen. Dat vind ik belangrijk.”


Gastvrijheid
“Toen ik naar Nederland kwam, vond ik één ding meteen heel gek: dat je maar één koekje krijgt als je bij mensen op bezoek gaat”, lacht ze. “In de Oekraïne dekken we de hele tafel als er visite komt. Ik sta daarom graag in de keuken, koken is voor mij een soort meditatie. Dat is dan ook wat ik het liefste doe in huis: lekker eten maken en voor mensen zorgen.”

Voor Woonvizier staat het jaar zoals altijd in het teken van een warm thuis. Toch is dat dit jaar extra bijzonder: ze vieren namelijk honderd jaar thuiskomen. De kracht is lokale verbinding en maatwerk. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt. www.woonvizier.net[n]