De beoefening van Taoist Tai Chi voor het gemeentehuis.  FOTO TIES STEEHOUWER
De beoefening van Taoist Tai Chi voor het gemeentehuis. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

'Werken aan harmonie tussen lichaam en geest'

ZEVENBERGEN - Onder leiding van Louis Comeau beoefent een tiental leerlingen voor het gemeentehuis van Moerdijk iedere woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur de bewegingskunst Taoïsme. Zij doen dat de laatste tijd in de buienlucht vanwege de corona crisis. In normale tijden worden de bewegingen geoefend in de Neerhofschool. De leerlingen komen uit Breda, Dordrecht en Zevenbergen. Zij doen dat zoals gezegd onder leiding van Louis Comeau.


DOOR TIES STEEHOUWER


Comeau is afkomstig uit Canada en woont nu 20 jaar in Nederland. Volgens de website https://www.taoisttaichi.org/nl belooft deze meditatie en bewegingsleer nogal wat voor de gezondheid van het lichaam en geest: “De oude Chinezen geloofden dat ware gezondheid ontstaat als lichaam en geest in harmonie samenwerken. Taoist Tai Chi-kunsten komen voort uit die traditie en zijn een weg van ultieme transformatie. Lichamelijk maakt het ons sterker, en ook soepel, evenwichtig en energiek”.


Rustgevend

Comeau voegt daar nog aan toe, terwijl hij zijn rug sterkt: “Ikzelf had voordat ik hiermee begon veel last van mijn rug maar dat is bijna helemaal verdwenen. Alleen is het wel belangrijk dat de bewegingen rustig en geconcentreerd uitgevoerd, zonder schokkende bewegingen” Zo te zien houden al zijn pupillen zich daar strikt aan en dat is zelfs voor de toeschouwer erg rustgevend om te zien. Vooral in China wordt deze bewegingsleer vaak massaal beoefend vertelt Comeau. De organisatie in het westen is opgezet door de Canadees Moy Lin Shin. De grondslag van de taoïstische kunsten is compassie.


Waarden

“De onderliggende liefdadige inslag komt overeen met de taoïstische waarden van onbaatzuchtigheid en dienstbaarheid aan anderen. Onze inspiratie is het voorbeeld, gesteld door onze grondlegger Master Moy Lin Shin, die zijn leven wijdde aan het helpen van anderen zonder eigen gewin na te streven. Daarom zijn al onze instructeurs vrijwilliger en werken al onze afdelingen zonder winstoogmerk. We verlenen ook andere diensten binnen de gemeenschap en ondersteunen waar mogelijk andere liefdadigheidsorganisaties”.

Het plein voor de gemeentehuis is ideaal om rustig de bewegingen te beoefenen. Iedereen kan zich op woensdagavond bij de groep aansluiten.[n]