Afbeelding
Foto:

'Alles wat we doen, doen we op duurzame manier'

FashionPower in Zundert maakt comfortabele, duurzame en betaalbare sport en outdoorkleding. We willen mensen graag comfortabel laten bewegen en voelen. Onze merken Redmax en Möberg vind je in heel Europa met name in convenience winkels.


Hoe is Reg Nelemans in de sport- en outdoorkleding terecht gekomen?


"Mijn vader had samen met zijn broers het bedrijf Nelemans Kledingsupers. Toen hij ziek werd, vroeg hij of ik hem tijdelijk wilde vervangen. Ik nam ontslag bij mijn toenmalige werkgever om een half jaartje te gaan helpen. Uiteindelijk is dat zes jaar geworden. Daarna is het bedrijf verkocht aan Vroom & Dreesmann en de formule Kien. We hadden zo'n twintig winkels in heel Nederland."

Daarna ging Reg de politiek in en werd wethouder in Zundert. "Dat was op zich een hele leuke interessante tijd. Ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Dat wethouderschap leverde toen 20.000 gulden per jaar op. Toen ik eraan begon was ik samen met mijn vrouw, maar toen ik eindigde met een gezin bestaande uit zes personen. Ik had toen al een bijbaantje bij de bank, de NMB, maar daar werd ik niet gelukkig van en toen kwam ik toch op het punt dat ik iets voor mezelf wilde gaan doen. Dan ga je je afvragen waar je dan gevoel bij hebt en dat was dan toch weer kleding. Ik had eerst een bedrijf samen met mijn oudste broer. Helaas verkochten we dit aan de verkeerde mensen. Ik kan best veel hebben, maar kom niet aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid. De affaire heeft me 33 rechtszaken gekost, die ik nagenoeg allemaal won. Maar het kostte me alles bij elkaar wel vijf jaar aan tijd. En vervolgens ben ik in 2002 met mijn jongste broer FashionPower begonnen. De rechtszaken en het grote onrecht wat ik daarbij ervaren had, waren achteraf gezien een extra motivatie om FashionPower tot een succes te maken."


De hele kledingproductie bevindt zich in China, waar het coronavirus zijn oorsprong kent. Welke invloed heeft dit op op het bedrijf gehad?


"Vooropgesteld: China heeft de afgelopen jaren heel veel dingen goed gedaan, maar hygiëne is niet hun ding. Daar hadden ze heel lang geleden al meer aan moeten doen en dat is niet gebeurd. In die zin verbaast de uitbraak van het coronavirus juist in dit land me niet. Ook als daar een griep is, gaat dat heel snel. Hoesten doen ze daar gewoon recht in je gezicht en handen wassen is daar geen common sense. Zeep is zeker niet op elke plek te vinden."
“In januari hadden wij productie lopen die bestemd was voor het EK-voetbal", vervolgt hij. "Dat stond eigenlijk allemaal klaar om ingepakt te worden, maar alle fabrieken werden gesloten. En toen alles eenmaal op de boot zat, werd het EK uitgesteld. Ook andere orders buiten het EK liepen vertraging op. Het is voor ons gewoon een heel lastige situatie. Nu zitten we met het feit dat er heel veel bedrijven zijn waar we eigenlijk nog steeds niet mogen komen vanwege de corona maatregelen. Kleding is toch een stukje emotie, dat moet je zien en voelen. Je kunt wel een offerte sturen, maar je wil natuurlijk de duurzaamheid en kwaliteit laten zien. We merken overigens nu wel dat het langzaam weer op gang begint te komen."


Het woord duurzaamheid is gevallen. Hoe gaat FashionPower daar mee om?


"We zijn nu versneld bezig met de omslag, sinds ongeveer een jaar, om alles op een duurzame manier te gaan doen. Eigenlijk was acht jaar geleden al het idee om die kant op te gaan. Nu, met alles rondom corona, is het moment om dit volledig door te zetten. We willen kleding alleen nog op een duurzame manier maken. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende in de hele wereld, met name door het verven, dus dat willen we anders gaan doen. We proberen zoveel mogelijk met gerecyclede materialen te werken. Daar voegen we wel iets aan toe, want sportkleding moet natuurlijk wel functioneel zijn. Het moet vocht opnemen en geur voorkomen. In het verleden werden hiervoor alleen chemische middelen gebruikt. Nu gebruiken we daarvoor koffiedrap of de schalen van kokosnoten of bamboe, die verwerkt worden tot koolstof. Die koolstof brengen we in het garen en dat maakt onze kleding verantwoord functioneel."
Duurzaam produceren is wel iets wat bij Reg Nelemans past. "We hebben de wereld gekregen om door te geven aan onze kinderen. Je ziet op een aantal fronten dat we daarin gewoon niet goed bezig zijn. In de tweede plaats heb ik altijd gezocht naar dingen die niet iedereen doet. Je probeert niches te zoeken in de markt. Inmiddels is duurzaamheid geen niche meer en wordt het duidelijk breder opgepakt. Dat is dan een bijkomend voordeel. Mijn belangrijkste reden om ooit een eigen bedrijf te starten was niet zozeer om heel veel geld te gaan verdienen, maar meer om iets goeds achter te laten."


Met zijn 65 jaar wil Reg langzaam maar zeker afstand doen van FashionPower. Hoe ziet hij dat voor zich?


"Er staat geen exacte datum voor. Voor mij is het klaar als ik de zaak op een goede manier kan overdragen aan de volgende generatie. En ik ga daarbij zeker niet voor het hoogste bod alleen. Veelbelangrijker is dat de filosofie en de normen en waarden van FashionPower behouden blijven."


Met wie zou je zelf graag eens een half uur aan de keukentafel willen zitten?


"Er zijn een heleboel mensen met wie ik dat zou willen, maar mijn keuze gaat er dan toch naar uit om nog eens een keer te praten met mijn overleden vader. Ik heb zes jaar lang met hem samen op kantoor gezeten. Ik kom er nu achter dat ik een aantal vragen nooit gesteld heb. Daarnaast heb ik in de tussentijd een aantal dingen beleefd die hij ook heeft meegemaakt. Ik zou graag willen weten waarom hij iets wel of niet gedaan heeft. Ik zit nu in dezelfde situatie met mijn drie zonen die allemaal zakelijk actief zijn en die mij wél de vragen stellen die ik eigenlijk nooit aan mijn vader gesteld heb. Dat komt omdat ik altijd redelijk eigenzinnig mijn dingen gedaan heb. Die ruimte gaf mijn vader me overigens ook."[n]


Tekst door Peter Houtepen

Afbeelding