Verbindende Communicatie in Huiskamer Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Vanaf 11 november organiseert “De Huiskamer Van Zevenbergen” wederom en in samenwerking met “De Tientjes Academie” de laagdrempelige Geweldloze of Verbindende Communicatie op woensdagavond 11, 25 november en 2 en 9 december aanstaande, locatie “Trefpunt Meer Moerdijk”, Kristallaan 25C te Zevenbergen en begint om 19.00 uur.


Om deze en vergelijkbare initiatieven te kunnen blijven organiseren vragen wij de deelnemers om een vrijwillige bijdrage. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met parishulten@hotmail.com.


Inhoud
In ons werk, in ons dagelijks leven, in de verbinding met de mensen om ons heen is communiceren belangrijk. En communiceren op een manier die uitdrukt wat we bedoelen, die helder maakt waar het over gaat, valt vaak helemaal niet mee. Op school leren we van alles maar communicatie zit niet in het vakkenpakket. En iedereen herkent wel situaties waarin er gedoe is, omdat het mis gaat in de communicatie. Marshall Rosenberg werd op jonge leeftijd geconfronteerd met agressie, pestgedrag en discriminatie. Hij vroeg zich verdrietig af hoe het toch kon dat mensen elkaar dat aandoen. In zijn beleving zijn mensen niet gemaakt om elkaar dwars te zitten, het elkaar moeilijk te maken. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om hier wat aan en mee te doen. En dat heeft geleid tot zijn wereldbekende model van de Non-Violent-Communication: de Geweldloze of Verbindende Communicatie. Geweldloze, of Verbindende Communicatie, is een model wat je de mogelijkheid biedt inzicht te krijgen in de diepere lagen achter je taalgebruik. Regelmatig roepen we iets, hebben we een oordeel, vinden we wat. En daar zit, als we echt eerlijk zijn, vaak iets heel anders achter. Al je oordelen, alles wat je vindt, gaat uiteindelijk over jou. Geweldloze communicatie vraagt lef en eerlijkheid van jóu om jouw diepere lagen te onderzoeken. Het vraagt nederigheid en het vraagt je je hoofd te buigen voor je ego en behoeften die onder of achter je woorden liggen te her- en erkennen. Om ze vervolgens op een respectvolle manier te verwoorden in een oprecht verzoek aan jezelf, de ander of de anderen. Respectvol betekent hier zonder oordeel, en transparant. Een oprecht verzoek is een verzoek dat niet stilletjes een eis of een retorische vraag is maar een verzoek waarop die ander, die net zo veel lagen achter zijn of haar woorden heeft, een nee kan geven.[n]