De tien starterswoningen in Den Hoek in aanbouw. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
De tien starterswoningen in Den Hoek in aanbouw. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto:

Nieuwbouw: Moerdijk bouwt 560 woningen
in bijna alle kernen

MOERDIJK - Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat is hard nodig om de groeiende bevolking van Moerdijk van onderdak te voorzien. "We zitten nu op 37.135 bewoners en volgens provinciale cijfers groeien we door naar 37.600 bewoners in 2032", licht wethouder Désirée Brummans van Wonen toe. "Er zijn bouwplannen genoeg in de hele gemeente, maar eigenlijk hebben we een versnelling van het bouwprogramma nodig."

DOOR MONIQUE JANSEN


En dat laatste is lastig. Een woningbouwproject moet allerlei procedures doorlopen, voordat de eerste schop de grond ingaat. "Je zit met verplichte onderzoeken, het maken van bezwaren en allerlei complexe nieuwe wetgeving over PFAS en stikstof. Ook komen er nog nieuwe regels over het koel houden van huizen", legt Brummans uit. De gemeente heeft niet alleen meer woningen nodig voor de groeiende bevolking, maar ook voor de steeds kleiner wordende huishoudens. Stellen gaan vaker uit elkaar en meer mensen leven alleen. Senioren verhuizen graag naar een kleine grondgebonden woning of een appartement. Daardoor is behoefte aan meer woningtypes.


Budget voor startersleningen

Tegelijkertijd stijgen de woningen in prijs door de toenemende schaarste. Reden voor de gemeente Moerdijk om het budget voor de starterslening te verhogen. Op dit moment kunnen jonge huizenzoekers met een starterslening een bedrag van maximaal 40.000 euro extra lenen. Op dit moment mag de koopwoning niet meer dan 225.000 euro kosten om in aanmerking te komen. Onderzocht wordt of deze koopprijsgrens verhoogd moet worden. Het zoeken naar een huis onder de 225.000 is namelijk vergelijkbaar met het zoeken naar de bekende speld in de hooiberg. Vorig jaar maakten veertien starters gebruik van de lening. Dit jaar staat de teller op acht. De stimuleringsregeling voor het verduurzamen en het levensloopbestendig maken van de woning is nog populairder. Vorig jaar maakten hier 49 huishoudens gebruik van. Dit jaar waren dat er al 42. Met deze lening kunnen bewoners de woning verduurzamen of levensloopbestendig maken door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, dubbel glas aan te schaffen of badkamer veilig te maken.


Honderden woningen erbij

De komende jaren verrijzen in bijna de gehele gemeente Moerdijk ruim 560 woningen. Dat gebeurt in de relatief korte periode van 2020 tot 2023. "We hebben veel plannen in de pijplijn zitten. Ook zien we veel projecten van particulieren. Een enorm project is Bosselaar-Zuid. Daar komen in totaal 655 woningen, waarvan er circa 170 worden gerealiseerd voor 2023. We zagen al 330 huizen worden opgeleverd", geeft Brummans trots aan. Andere grote projecten in Zevenbergen zijn de realisatie van 20 appartementen bij de Markt en de plannen voor circa 30 woningen bij de 7-Bergsche Hoeve. Ook aan de Stoofstraat komt een appartementencomplex.. In Fijnaart verrijzen de contouren van de gloednieuwe Waterwijk. Daarnaast liggen er plannen voor 35 huizen op de Kreuk en in de Julianastraat. In Klundert breidt de Blauwe Hoef na 2022 uit met 100 woningen en komen er op de Bult van Pars appartementen. Willemstad rekent op nieuwbouw in het oosten waar plek is voor 100 huizen. Kleinschaligere ontwikkelingen zijn er bij de Volkstuinen (15 woningen) en Kloosterblok (4 woningen).


Wonen in kleinere kernen

Projectontwikkelaars slaan ook de kleinere kernen niet over. In Standdaarbuiten bijvoorbeeld staan mooie ontwikkelingen op til. In de wijk Vuurvlinder komen er nog eens 12 woningen bij tot 2023. Het monumentale Suikerentrepot krijgt een prachtige herbestemming in de vorm van 46 appartementen. In Zevenbergschen Hoek wordt druk gebouwd aan de 10 starterswoningen op de plek van drankenhandel Van der Made. Ook liggen er vergevorderde herontwikkelplannen voor 25 woningen op Plein 1940 en in de Sporenbergstraat. "Het is mooi om te zien dat er ook veel mensen van buiten de gemeente naar Zevenbergschen Hoek komen. Zij vinden het bijvoorbeeld heel fijn om snel op de A16 te zitten of een treinstation in het dorp te hebben. We zien in alle kernen dat er ook veel mensen van boven de rivieren neerstrijken in de gemeente", licht Brummans toe. In Noordhoek was de belangstelling voor de 15 woningen aan de Groeneweg enorm, met name uit het dorp zelf. Daar komen twee vrijstaande woningen en drie blokken van rijwoningen. Het is lang geleden dat er in deze kern nog werd gebouwd. Ook in Langeweg staan ontwikkelingen op stapel met als grootste projecten 15 huizen aan de Wethouder Trompersstraat en 4 woningen aan op de plek van voormalig café Tempelier.


Moerdijk-dorp: een parel

Brummans is ook blij om te zien dat mensen graag in Moerdijk-dorp komen wonen. In 2013 stelde Ed Nijpels, voormalig minister de vraag of het dorp nog wel levensvatbaar was en of het niet beter was de kern op te heffen. Het behoud van het dorp kwam in gevaar door het uitdijende industrieterrein. De leefbaarheid stond onder druk. Dat zorgde voor een flinke discussie in het dorp. Veel mensen gaven aan hun vertrouwde Moerdijk niet te willen verlaten. Uiteindelijk nam de gemeente verschillende maatregelen om het dorp een impuls te geven. De voormalige Stephanuskerk werd getransformeerd tot nieuw dorpshart. De Moerdijkregeling gaf bewoners bovendien zekerheid. Als zij hun huis niet verkocht krijgen, koopt de gemeente de woning voor 95 procent van de taxatiewaarde op 1 januari 2013. ""Dat heeft de rust in Moerdijk hersteld. En we zien dat ook nieuwe bewoners in het dorp neerstrijken. Moerdijk-dorp is een pareltje geworden onder de rook van de industrie. " Dat leidt ook tot nieuwe woningbouwontwikkelingen, waaronder het initiatief van woningcorporaties Woonkwartier en Woonvizier om het terrein met onbebouwde kavels aan de Steenweg verder te ontwikkelen.


Particuliere initiatieven

De gemeente ziet ook veel kansrijke particuliere initiatieven. Het helpt enorm als initiatiefnemers hun huiswerk goed doen, voordat ze een plan indienen. "Wij kunnen als gemeente niet alle voorbereidingen doen. Het is daarom aan te raden om met een goed adviseur in zee gaan voor een goed gedragen plan. Op deze manier kunnen wij projecten beter beoordelen", geeft Brummans aan. Overigens kunnen niet overal zomaar huizen worden gebouwd. De wethouder besluit: "Wij zijn trots op ons open polderlandschap. Dat houden we graag in ere. Daarom kijken we eerst altijd naar plekken binnen de bebouwde kom die in aanmerking komen voor woningbouw, voordat we daar buiten gaan uitbreiden."[n]

Wethouder Brummans aan het metselen in de Bosselaar. FOTO TIES STEEHOUWER