KLUNDERT - GroenLinks Moerdijk heeft een nieuwe secretaris. De huidige secretaris Yvonne Peters wordt opgevolgd door Jan Boekema (71) uit Klundert. Boekema heeft een ruime politieke ervaring in de gemeentepolitiek.


Jan Boekema houdt van het dorpsgevoel. De geboren Fries woonde in zijn jonge jaren in Rotterdam, maar dat paste niet bij hem. “In die grote stad ben ik eigenlijk nooit gewend,” vertelt hij. “Ik hoefde dan ook niet lang te twijfelen toen in 1973 zich de kans voordeed, ik was intussen getrouwd, naar Klundert te verhuizen.”

Het West-Brabantse dorp paste hem veel beter. Zijn twee dochters zijn er dan ook geboren. “In Klundert kreeg ik het dorpsgevoel weer terug en dat heeft ertoe geleid dat ik hier graag oud wil worden.” De gemeente Moerdijk is meer dan Klundert alleen, dat beseft Boekema maar al te goed. En hij wil de dorpen met elkaar verbinden.

Kernen verdienen een eigen aanpak

De GroenLinks-secretaris ziet daar een mooie taak liggen: de smeltkroes van de dorpen eer aan doen door aandacht te hebben voor hun verschillende culturen. “Vaak namelijk verdienen de diverse kernen een eigen aanpak en benadering. En ik hoop op dat vlak nog iets te kunnen betekenen voor onze partij.”

Aan de ervarenheid zal het niet liggen. Boekema is geen onbekend gezicht in de gemeentelijke politiek. “Na enkele jaren in Klundert gewoond te hebben, sloot ik me aan bij de Partij van de Arbeid,” vertelt hij. “In de PvdA was ik in het begin een soort rustend lid, later lid van de Steunfractie, algemeen bestuurslid, secretaris en daarna plaatsvervangend voorzitter en tenslotte voorzitter.”

Bruggen bouwen

De opsomming eindigt daar niet. “Een paar keer heb ik als een soort lijstduwer gefungeerd, maar voor de raadsverkiezingen van 1986 werd ik door de leden van de afdeling gekozen tot lijsttrekker,” herinnert Boekema zich. Dat is hij één raadsperiode geweest. Daarna kreeg hij genoeg van de machtspelletjes tussen politieke partijen. “Ook binnen de eigen partij traden spanningen op en dus hield ik het voor gezien.” Maar de politiek zit hem toch in het bloed. En GroenLinks is de partij waar hij zich voor wil inzetten. Niet meer in het spotlicht, dus niet als raadslid. Maar een rol achter de schermen maakt hem enthousiast. Dus gaat hij zich als secretaris inzetten voor de eigenzinnige kernen van de gemeente Moerdijk. “Er moeten bruggen worden geslagen.”[n]