Geen grote verlichte praalwagens in 2021. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
Geen grote verlichte praalwagens in 2021. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

Lichtjesoptocht Standdaarbuiten gaat niet door

STANDDAARBUITEN – Het zal niemand verbazen, zelfs de fervente carnavalsvierders niet, dat de lichtjesoptocht in 2021 niet doorgaat. De onzekerheid vanwege het coronavirus, maar ook de maatregelen die daaruit voortvloeien, maken een verantwoorde optocht onmogelijk.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Toch blijft Carnavalsstichting De Deurzetter gematigd optimistisch voor wat carnaval 2021 betreft. Er wordt in ieder geval per activiteit bekeken wat er wel door kan gaan en in welke vorm onze Stichting dat gaat gieten.


Besluit

“21 september hebben we een algemene ledenvergadering gehouden van onze Stichting. Daar is het besluit gevallen dat we in 2021 geen optocht organiseren. Natuurlijk was dat voor iedereen een teleurstelling, maar zeker geen verrassing”, vat voorzitter Peter Magielse de reacties op het besluit samen. “Ons dorp telt zo’n 2500 bewoners. Tijdens de optocht komen er 20- tot 25-duizend toeschouwers kijken. Daar hebben we in een ‘gewoon jaar’ al de handen vol aan. Daarom gaan we daar dit jaar, met alle beperkingen, niet aan beginnen”.


Dilemma

Ook Magielse vindt het niet doorgaan jammer, maar neemt wel zijn verantwoordelijkheid. “We hebben 33 edities achter de rug, en er komt vast en zeker een 34e. Alleen laat die nog even op zich wachten. Dat betekent dat de 15 grote en 8 kleine wagens samen met de 8 grote groepen van het afgelopen jaar pas weer hun opwachting zullen maken in 2022”. De voorzitter benadrukt dat er bekeken wordt welke activiteiten er wel of niet door kunnen gaan. “Voor de jeugd willen we zeker een aantal dingen organiseren, omdat zij geen risicogroep zijn.”


'Wel activiteiten voor de jeugd'


Overleg federatie

Alle carnavalsstichtingen binnen de Gemeente Moerdijk behoren, samen met Lage Zwaluwe, tot de Westhoekfederatie. “Op 12 oktober komen we als federatie samen om er vooral voor te zorgen dat we onze organisaties op elkaar afstemmen. Het is voor alle partijen beter om gezamenlijk hetzelfde te doen en te laten. We willen eigenlijk voorkomen dat feestvierders uit andere plaatsen dit jaar bij ons komen feesten omdat we daardoor nog veel kwetsbaarder worden”.


11 november

“Het afgelopen jaar heeft Prins Marcel na 22 jaar zijn steek definitief afgezet. Dat betekent dat er op 11 november een nieuw boegbeeld van de Stichting wordt gepresenteerd. Daarnaast worden er in de Raad van 11 vier nieuwe leden benoemd. We denken momenteel na op welke wijze we hen aan de bevolking kunnen presenteren, en hoe we dat op een veilige manier kunnen doen”, meldt de realistische Magielse.


Toekomst

Peter Magielse, die al meer dan 20 jaar voorzitter van Carnavalsstichting De Deurzetter is, is ondanks alles niet somber gestemd: “Carnaval is een feest dat altijd gevierd zal worden. Alleen de manier waarop en de vorm waarin is in 2021 anders dan het van tevoren geweest is. Maar afschaffen kun je zo’n feest nooit. Dus kijken we nu wat er kan en bereiden we ons voor op alles wat er nog komen gaat”.[n]