De organisatie van de rommelmarkt verliep goed. FOTO KRIJN TEN HOVE
De organisatie van de rommelmarkt verliep goed. FOTO KRIJN TEN HOVE Foto: Krijn ten Hove

Helwijkse rommelmarkt verloopt coronaproof

OUDEMOLEN - Het was nog even spannend of de vergunning er zou komen. Pas de dag voor dat het evenement zou plaatsvinden kwam het groene licht van de gemeente voor de Helwijkse Speeltuin Vereniging De Kindervreugd. De 73e editie van de halfjaarlijkse rommelmarkt kon doorgaan.

DOOR KRIJN TEN HOVE


Al ruim 36 jaar wordt 2 keer per jaar, met Pasen en het eerste weekend van oktober, de rommelmarkt gehouden. “Toen eerder deze week de extra overheidsmaatregelen werden afgekondigd werd het voor ons wel even spannend”, vertelt voorzitter Erik Maliepaard ons. “Om de rommelmarkt mogelijk te maken zijn we uitgeweken naar een loods in Oudemolen waardoor de markt ruimer van opzet is, we met een aparte in- en uitgang kunnen werken en een ‘Ikea-route’ is uitgezet. Dit naast alle normale maatregelen die er al zijn. Verder zijn er mondkapjes en handschoenen beschikbaar voor de mensen die dat willen.” De boeken- en platenmarkt werd gehouden in Gemeenschapshuis de Blokhut.


Volop andere activiteiten

De vereniging, in 1967 opgericht, heeft tot doel de leefbaarheid in Helwijk te bevorderen en organiseert educatieve recreatiemogelijkheden voor kinderen en volwassenen en bevordert de onderlinge sociale contacten. De vereniging kent ongeveer 150 vrijwilligers. “Voor de rommelmarkt halen wij iedere donderdag bij de bewoners spullen op die ze kwijt willen. Wij zoeken die uit en maken die schoon zodat ze op de rommelmarkten verkocht kunnen worden. Hier alleen zijn al circa 25 vrijwilligers mee bezig. Bij de rommelmarkten zelf zijn ca 40 vrijwilligers betrokken”, licht Maliepaard de omvangrijke organisatie van het evenement toe. Naast deze rommelmarkt organiseert de vereniging nog vele andere evenementen zoals een Kerstmarkt, bingo- en kaartavonden en een sinterklaasfeest.


Regels goed nageleefd

Op basis van de maatregelen mogen er op de rommelmarkt niet meer dan 50 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. “En we zitten steeds net onder dat aantal”, aldus Maliepaard. Op de rommelmarkt zelf is goed zichtbaar dat de overheidsmaatregelen goed worden nageleefd. De organisatie heeft er ook alles aan gedaan om elk risico op besmettingen te voorkomen. Het is spannend voor de organisatie om in deze tijden evenementen te organiseren. Maliepaard: “We gaan gewoon door met wat we altijd deden. We kijken daarbij niet wat er niet meer kan, maar wat er juist wel kan om de onderlinge sociale contacten in stand te houden. En bij alles zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is om afstand te houden.”[n]