Ruud Krijnen met de ontvangen munt. FOTO KRIJN TEN HOVE
Ruud Krijnen met de ontvangen munt. FOTO KRIJN TEN HOVE Foto: Krijn ten Hove

Speciale munt voor de
veteranen

ZEVENBERGEN - Al vanaf 6 maart zijn de Coronamaatregelen van kracht. Veel activiteiten konden daardoor geen doorgang vinden. Zo ook de activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Hierdoor was er in Moerdijk dit jaar geen veteranendag en het galaconcert “75 jaar vrijheid” werd geannuleerd. Burgemeester Jac Klijs was van mening dat hij hoe dan ook, op een andere wijze dan gebruikelijk, de dankbaarheid en erkentelijkheid van het gemeentebestuur over moest brengen aan de veteranen uit de gemeente Moerdijk.

DOOR KRIJN TEN HOVE


Burgemeester Klijs: “Enkele jaren terug ontstonden er allerlei kleine initiatieven van veteranen. Als gemeente waren we daar niet bij betrokken en wisten we niet eens hoeveel er in onze gemeente woonden. Toen we dat gingen we uitzoeken kwamen we bijna op 200. Als gemeente waren we van mening dat we deze mensen blijvend moesten eren en bedanken voor hun bijdrage aan de vrijheid waar we inleven. Vandaar ook dat we initiatieven zijn gaan nemen op dit punt. Dat bleek een schot in de roos en werd zeer gewaardeerd door de veteranen. Daarom was dit jaar zo´n mooi jaar: 75 jaar vrijheid. Maar Corona gooide roet in het eten.” Om toch in dit belangrijke jaar voor de vrijheid namens de gemeente zijn dankbaarheid en erkentelijkheid te betuigen werd er, naar Amerikaans voorbeeld, een ‘coin’ ontwikkelt die speciaal voor dit doel is gemaakt. De eerste coin werd, in een beperkte setting, door Burgemeester Klijs uitgereikt aan de Moerdijkse veteraan Ruud Krijnen. Krijnen heeft een lange staat van dienst in de Krijgsmacht en heeft gediend in Libanon, voormalig Joegoslavië en Afghanistan.


Goed boegbeeld

Met de keuze voor Ruud Krijnen geeft Burgemeester Klijs aan een goed boegbeeld te hebben voor de veteranen uit zijn gemeente. Waarna de burgemeester het indrukwekkende CV van Krijnen opsomt. Krijnen staat volgens de burgemeester dan ook symbool voor de grote groep veteranen. Burgemeester Klijs: “De coin is bedoeld om veteranen in Moerdijk met elkaar te verbinden. Niet alleen als veteranen maar ook door de generaties. We hebben in onze gemeente veteranen die nog aan de Birma-spoorlijn hebben gewerkt maar ook die gediend hebben in de jongste oorlogen. Het gemeentebestuur wil daarmee oprechte waardering en respect uitspreken voor de inzet van alle veteranen.” Krijnen is vereerd dat hij deze eerste coin in ontvangst mag nemen. “Iedere veteraan is hier straks trots op en zal hem laten zien.” Hiermee aangevend dat elke vorm van waardering door een veteraan altijd in dank wordt aanvaard. De coin zal worden toegezonden aan alle in Moerdijk als inwoner geregistreerde veteranen.[n]

Afbeelding