Afbeelding

'We kweken
hier zo
natuurlijk
mogelijk'

Jan Mouws is eigenaar van Boomkwekerij J. Mouws in Wernhout, dat sinds 1978 bestaat. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Jeannette.


Hoe ben je in de boomkwekerij verzeild geraakt?


"Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn vader en moeder. Zij deden tuinbouw en kalvermesterij, dus een heel andere tak. Wij waren met zeven kinderen thuis. Naast mij drie zussen en drie broers. Ik was de enige van die zeven die belangstelling had voor de agrarische sector. Ik wilde van jongs af aan in de planten. Mijn broers en zussen hadden meer interesse voor technisch werk."

Het was niet vanzelfsprekend dat een van de kinderen het bedrijf zou overnemen. "Mijn ouders lieten ons daarin helemaal vrij. Ook met de schoolkeuze. Ik wilde per se naar de lagere tuinbouwschool, die zat toen nog in Zundert, ondanks dat me vanuit school geadviseerd werd om hoger te gaan studeren. De hoofdonderwijzer is daarover toen nog met mijn vader thuis gaan praten. Maar mijn vader vertelde hem dat ik zelf de keuze mocht maken. Daar ben ik achteraf wel heel blij om. Want ik zie nu hoe belangrijk de basiskennis van de plantenwereld is. En als je iets doet wat je leuk vindt, is het nooit saai. Het is een passie."

Na zijn schooltijd werkte Jan eerst een seizoen bij boomkwekerij Lodders. "Daarna ben ik hier samen met mijn vader, of zeg maar onder mijn vader, een stuk boomkwekerij begonnen. En daar liet hij mij vrij in. Ik kon eigenlijk een soort eigen bedrijfje beginnen onder de vleugels van mijn vader, maar wel met een bepaalde zelfstandigheid. Je maakt dan fouten, vooral beginnersfouten, maar doet ook goede dingen. Je moet toch al doende leren."


Je houdt er een bijzondere filosofie op na ten aanzien van het kweken. Kun je dat eens uitleggen?


"Wij hebben nu 42 jaar een boomkwekerij waar we sierheesters en een aantal klimplanten opkweken. Dat gebeurt op een zo natuurlijk mogelijke manier, zonder chemische middelen op de planten. Ze zijn dus honderd procent vrij van pesticiden. Deze manier van kweken is voor de toekomst noodzakelijk om de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. Dit heeft als gevolg dat de planten een innerlijke kracht ontwikkelen. Het proces naar helemaal geen chemische bespuitingen op de planten en organische bemesting is een weg die we zelf bewandeld hebben."


Hoe is dat zo ontstaan?


"We hebben altijd vrij duurzaam gekweekt en twintig jaar geleden ben ik aan innerlijke, intuïtieve ontwikkeling begonnen. In 2006 is daaruit Naturaplanten ontstaan. Dat zijn planten die wij individueel voor iemand afstemmen en die vanaf dat moment dienstbaar worden voor het welzijn en de gezondheid van die betreffende persoon. Elke plantensoort heeft zijn eigen kwaliteiten ofwel energetische eigenschappen. Het is een geheel nieuwe ontwikkeling op aarde die wij in de wereld zetten. Het is ook een focus van economisch naar duurzaam denken. Dat was vooral de grote ommezwaai. Natuurlijk zit er altijd een economische factor in het bedrijf, aan het eind van het jaar moeten de financiën kloppen. En dat hebben we toch voor elkaar gekregen. En dat doe ik natuurlijk niet alleen. Mijn vrouw is een ontzettende steun. Zij werkt vol in het bedrijf mee. Sinds twaalf jaar hebben we ook een vrouw in dienst die naturaplanten kan selecteren en bestemmen voor mensen. Om deze filosofie uit te dragen hebben we veel tijd en geld geïnvesteerd in het bedrijf. Het Maria labyrint trekt daar de klanten voor aan."


Heb je je bij de ontwikkeling van Naturaplanten laten inspireren door iets wat op je pad is gekomen?


"Naturaplanten is helemaal van binnenuit ontstaan. Vanuit innerlijk weten. We kenden al de dienstbaarheid van een dier voor één enkele persoon. Vanuit planten kenden we dat nog niet. Wel een groep planten die voor een groep mensen dienstbaar zijn. In een bos bijvoorbeeld, voelen veel mensen zich fijn. Deze ontwikkeling is dan ook helemaal vanuit mijzelf ontstaan, ik heb me daarbij niet laten leiden door andere mensen."


Vind je dat je hierin een voorloper bent?


"Dat denk ik wel. Er is op dit moment een grote verandering in de plantenwereld bezig. Daar zijn wij ons ontzettend goed van bewust en daar maken wij ook gebruik van. Naturaplanten is een nieuwe markt met ontzettend veel potentie. Toen in januari 2006 Naturaplants ontstond, hebben we dat jaar en het jaar erop daarmee op de Groot Groen beurs gestaan. Niemand had er belangstelling voor. Om het toch in de wereld te zetten zijn we particulier gaan verkopen en hebben we een website gemaakt. Daar staan intussen veel reacties van mensen op die lichamelijke verstoringen zagen verminderen of verdwijnen. Het bewustzijn van de mensheid in deze filosofie is echt groeiende, dat merk ik wel. Maar je moet een en ander opbouwen door zoveel mogelijk mensen te laten voelen wat naturaplanten in en met het lichaam doen."


Je bent nu 64 jaar. Hoe zie je de toekomst van het bedrijf?


"Mijn taak is in eerste instantie om Natura producten economisch rendabel te maken. En dan zal er een opvolger komen, daar ben ik van overtuigd. Die moet ook de kwaliteiten hebben om een bedrijf te runnen, want je moet toch een bepaalde massa planten kweken om als bedrijf te overleven."


Tot slot. Met wie zou je zelf wel eens een half uur of langer aan de keukentafel willen zitten?


"Met Prinses Irene, voor die vrouw heb ik een groot respect. Zij is zo ontzettend begaan met de aarde en draagt ook haar mening uit. Door haar positie weet zij deuren te openen waardoor ze invloed kan uitoefenen op beslissingen ten aanzien van milieubeleid."[n]


Tekst door Peter Houtepen

Afbeelding