Evert van de Kamp op zijn favoriete plek. FOTO KRIJN TEN HOVE
Evert van de Kamp op zijn favoriete plek. FOTO KRIJN TEN HOVE

Evert van de Kamp speelt zestig jaar orgel

KLUNDERT - Op 3 november 1960 speelde Evert van de Kamp, toen 15 jaar, zijn eerste officiële kerkdienst op het orgel bij het huwelijk van zijn zuster. Op 14 november viert Evert zijn 60-jarig jubileum met een concert in de Nederlands Hervormde Kerk in Klundert. “Ik ben geboren net na de bevrijding. Ik kwam uit een gezin met 7 kinderen en allemaal mochten we, om beurten, een muziekinstrument leren bespelen. Die muzikaliteit kwam van mijn moeder."

DOOR KRIJN TEN HOVE


"Mijn vader was niet muzikaal, die hebben we op enig moment maar achter de trommel gezet. Ik begon met trompet en via een mondharmonica ben ik op het orgel terecht gekomen. Het orgel in de kerk bespelen was mijn grote droom. Maar in die tijd had je vaste organisten, het orgel was als het ware van hen. Toen de vaste organist verhuisde kwam mijn kans. Mijn spel op het huwelijk van mijn zus heeft daarbij zeker geholpen.”


In de praktijk leren

“Ik was iemand die alles in de praktijk leerde, theorie op school was niet echt aan mij besteed. Ik keek hoe anderen het deden en dat deed ik dan na. Op die manier heb ik mij het spelen, en ook dirigeren, meester gemaakt. Want naast het spelen van het orgel begeleide ik ook kinderkoren. Ik was, gelukkig, fulltime met muziek bezig. Heb nog een paar jaar als leerbewerker in een schoenmakerij gewerkt, maar muziek was mijn passie.”


'Ik was fulltime met muziek bezig'


4 diensten per dag

“Ik speelde in heel veel verschillende kerken op de Veluwe, waar ik vandaan kom, soms wel 3 of 4 diensten op een dag. In die tijd kon ik met het spelen en begeleiden van koren mijn boterham verdienen. Op enig moment heb ik toelatingstoets gedaan voor het conservatorium. De toets ging zo goed dat ik de eerste twee jaar mocht overslaan en direct in het derde jaar mocht starten. Na een jaar ben ik gestopt omdat ik het zo druk kreeg dat ik, als ik doorging, de begeleiding van de koren moest stoppen, en dat kon ik financieel niet dragen. Dit is het enige waar ik spijt van heb in mijn carrière, dat ik het conservatorium niet heb afgemaakt.”

'Spijt van niet afmaken
conservatorium'


“Het orgel is een magisch instrument. Het is het grootste instrument wat er is en die klanken, daar kan geen orkest tegen op. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk en leven heb kunnen maken. Dagelijks met muziek en orgels bezig zijn. Top de dag van vandaag. Schrijven van muziek en de verkoop van orgels. Maar niets is mooier dan het spelen op een kerkorgel. Want als je speelt en je hoort dan die mooie klanken en je weet de mensen in de kerk te bewegen zodat ze mee gaan zingen: dat is zo’n heerlijk gevoel.”

Het jubileumconcert vindt zaterdag 14 november om 19.30 uur plaats in de Ned. Herv. Kerk in Klundert. Er is ruimte voor dertig bezoekers. Reserveren via evertvandekamp@online.nl [l]