Afbeelding
Jules Weij in zijn frietkiosk aan de Noordhaven. Foto: Krijn ten Hove

Frietkiosk Jules’: Friet van eigen land

ZEVENBERGEN - Friet van eigen land, dat is het kenmerk van Frietkiosk Jules’ aan de Noordhaven in Zevenbergen. De kiosk gaat 26 november open. De eigenaar is geen onbekende voor de inwoners van Zevenbergen: Jules Weij die op dezelfde locatie sinds 2016 een groentewinkel runde.

DOOR KRIJN TEN HOVE


Het was altijd al zijn droom. Een frietkiosk waarbij de zelf geteelde aardappelen als vers gesneden friet aan de man wordt gebracht.

Julian Weij: "Al zo'n 25 jaar geleden heb ik dit bedacht, en nu ga ik het ook echt doen. Mijn eigen frietkiosk, dat moet het worden, dat is wat ik voor ogen heb. De beste kwaliteit met een nieuwe smaakbeleving voor al mijn klanten. Ik ga onze zelf geoogste aardappelen zelf schrappen, snijden en bakken. Het volledige proces in eigen handen hebben, dat vind ik het mooiste wat er is. Een product waar ik echt volledig achter sta, en waarover ik dan ook met volle trots iets kan vertellen."


Verbouwing

Het gesprek met Weij vindt plaats in het pand waar hard gewerkt wordt aan de verbouwing tot Frietkiosk.

"Aardappelen horen bij mij en mijn jeugd. Ik ben een zoon van een aardappelhandelaar, lid van een familie die met trots praat over hun eigen product. Ik ben er dus echt mee opgegroeid. Al ruim 15 jaar verkoop ik onze aardappelen op de markt. In de loop der jaren ben ik zo uitgegroeid tot groenteboer."


Eigen groentezaak

"Bijna 5 jaar geleden kwam de kans voorbij om een eigen groentezaak te starten in Zevenbergen, ‘Boerenfruit', en die kans heb ik met beide handen aangegrepen, met liefde en plezier.” Maar zijn droom was dus eigen frietkiosk.

"Ik heb altijd de dingen gedaan die ik wilde doen. Gewoon proberen. En heb dan ook enige tijd terug de keuze gemaakt voor deze droom te gaan. De coronacrisis heeft enige vertraging in mijn plan gebracht, mij zelfs nog even doen twijfelen. Maar dan bedenk je, als de haven bijna klaar is, en er toch een andere tijd aanbreekt, dan is dit dé tijd om mijn droom echt waar te maken.” Het concept van de frietkiosk is eenvoudig.

"We worden geen cafetaria, hebben geen zitplaatsen en verwacht ook geen moeilijke of uitgebreide schotels. Het gaat om friet en een aantal eenvoudige snacks.”

Gevraagd of hij zijn werk als groenteman zal gaan missen antwoord Weij: "Natuurlijk ga ik al mijn klanten missen die iedere week, of zelfs dagelijks, hun verse groenten en fruit in de winkel kwamen halen. Ik blij de markten wel doen en blijf groeten en fruit aan bedrijven leveren. Maar ik wil ook verder. Ik ga het pand niet verlaten, maar ga dus totaal iets anders doen. Alhoewel, de aardappelen blijven…”[n]