Gemeenschapshuis De Zevensprong, Zevenbergschen Hoek.
Gemeenschapshuis De Zevensprong, Zevenbergschen Hoek. FOTO MICHELLE VERWEIJ

Nieuw dorpshuis voor Zevenbergschen Hoek

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Al heel wat jaren wordt er in Zevenbergschen Hoek gesproken over de bouw van een nieuwe basisschool al dan niet in combinatie met een nieuw gemeenschapshuis. Maar hoe staat het er nu voor?


Er is een stuurgroep opgericht om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor nieuwbouw. In deze stuurgroep zijn onder andere de school, het kinderdagverblijf en de Zevensprong vertegenwoordigd. Na een lange aanloopperiode heeft de Gemeente Moerdijk in 2018 een locatiestudie laten uitvoeren. Daaruit kwam naar voren dat de nieuwbouw het beste kan plaatsvinden op het huidige terrein van de school, de Zevensprong en het achterliggend groen. Idee daarbij is dat de sporthal wordt behouden. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven extra geld beschikbaar te stellen voor een plus op het ontmoetingscentrum, om zo de leefbaarheid in Zevenbergschen Hoek een impuls te geven.

In april 2019 zijn alle inwoners van Zevenbergschen Hoek door de gemeente Moerdijk uitgenodigd om mee te denken over een nieuw gemeenschapshuis. De conclusie aan het eind van die avond was dat er onder de bewoners van Zevenbergschen Hoek zeker een behoefte is aan een dorpshuis, dat in samenwerking met de basisschool en het kinderdagverblijf een centrale functie in het dorp moet krijgen, om jong én oud én verenigingen met elkaar te verbinden.

De bedoeling is dat de Hoekenaren zélf aan de slag gaan met het oprichten van een nieuw gemeenschapshuis. Er werd gezocht naar mensen ín het dorp die het project van de grond zouden trekken. Hier kwam niet voldoende respons op en daarom heeft de gemeente in december 2019 alle verenigingen in het dorp opgeroepen voor een nieuwe brainstormavond.

Uit die avond kwam naar voren dat er nog steeds een wens is voor een dorpshuis, en dat het huidige bestuur van de Zevensprong het stokje met een warme overdracht wil overgeven aan een nieuw te vormen bestuur.

Op 5 februari werd een vergadering georganiseerd waarbij álle Hoekenaren opnieuw welkom waren om zich aan te melden voor de op te richten werkgroep voor de nieuwbouw van het dorpshuis. De opkomst was goed en die avond zijn er ook voldoende mensen naar voren gestapt om het project op te pakken. Deze werkgroep Nieuwbouw Dorpshuis wilde graag aan de slag maar vanwege de coronamaatregelen mocht er nergens meer vergaderd worden in het voorjaar van 2020. Zodra deze regels versoepelden, hebben zij zich direct weer verzameld, en op 17 september was de startbijeenkomst. Hierbij werd de grote werkgroep van bijna 20 mensen onderverdeeld in kleinere teams, waarbij ieder zijn eigen taak kreeg. Deze teams zijn: Bestuur & Communicatie; Ontwerp; Gebruikers.

Op 20 oktober is het team Bestuur en Communicatie bij elkaar gekomen voor een eerste overleg. Ook leden van het huidige bestuur van Stichting de Zevensprong waren hierbij aanwezig. Op 19 oktober is het team Ontwerp bij elkaar geweest. Zij hebben met elkaar besproken wat de wensen en mogelijkheden van een nieuw gebouw voor het dorpshuis zijn. Centraal staat de wens om te verbinden. Op 21 oktober is het team Gebruikers bij elkaar geweest. Zij hebben als taak om te onderzoeken wat de wensen zijn van verenigingen en andere gebruikers zodat zij gebruik gaan maken van een nieuw dorpshuis.

Het bruist van de ideeën en de werkgroepen zijn druk bezig hun taken uit te voeren om tot een ontwerp te komen. Het plan is dat het dorpshuis in het nieuwe gebouw in 2023 in gebruik wordt genomen.[n]