Celina van Est
Celina van Est Foto: Focus Trouwfotografie

Celina van Elst begon op 20 februari van dit jaar haar eigen bedrijfje Trustdogs. Omdat er altijd een huisdier in haar leven aanwezig was, werd het uiteindelijk een hondenschool.


Omdat in maart het coronavirus een alles bepalende rol ging spelen, kon ze één onderdeel van haar bedrijfje, de honden uitlaatservice, nog niet opzetten. “Dat is de reden dat ik momenteel vooral bezig ben met de cursussen die ik verzorg”. Vervolgens benoemt Van Elst de cursussen die ze geeft: puppy- en basiscursus, gehoorzaamheid, sport en spel, funclass en kind en hond.

Raad vragen

Celina merkt op dat ze de indruk heeft dat er tijdens de crisis meer honden als huisdier zijn aangeschaft. “De keuze voor een hond is divers. Sommige mensen kiezen voor een bepaald ras en anderen kijken hoe de hond eruit ziet. Ze vergeten daarbij wel eens dat iedere hond een eigen karakter heeft. “Dat is ook vaak de reden dat ze dan bij mij om raad komen vragen. Het wederzijds vertrouwen is de belangrijkste basis om te zorgen dat het tussen baasje en huisdier klikt. Maar je kunt mensen een heleboel dingen leren, waardoor die relatie een positieve ontwikkeling doormaakt”, vat ze haar werkwijze samen. “Waar het bij een hond vooral om draait is vertrouwen, structuur en timing. En soms moeten mensen daarbij geholpen worden”, vat Celina haar werkzaamheden samen.[n]TEKST RENÉ BRUIJNICX