Bij een oud bakkerspand. FOTO MARCEL RINDT
Bij een oud bakkerspand. FOTO MARCEL RINDT

Audiotoer over
Zevenbergse bakkers

ZEVENBERGEN – Angela Rindt, schrijfster van het boek ‘Wie waren toch die bakkers van Zevenbergen’ heeft nu samen met Bart Schuijt een audiotour ontwikkeld, waarbij je een wandeling kunt maken door het centrum van Zevenbergen. Angela is niet alleen een begenadigd schrijfster maar ook een enthousiast verteller. Tijdens het gesprek komen meerdere momenten uit de geschiedenis van het bakkerswezen in Zevenbergen voorbij.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Dat zoon Jochem bakker in Limburg is en dat ze zelf vroeger als studente een weekendbaantje bij een bakker had dragen daar zeker bij tot de keuze van het onderwerp, maar de verhalen van haar vader hebben haar altijd geïnspireerd.


Aanleiding

“Mijn vader kwam op een geven moment dagelijks bij mij thuis op de koffie. Dan vertelde hij vaak over Zevenbergen naar aanleiding van wat hij in de krant had gelezen of gehoord. Ik realiseerde me toen dat je zoiets moet opschrijven omdat anders die verhalen verloren gaan. Uiteindelijk heb ik bij het schrijven van mijn boek ‘Wie waren toch die bakkers van Zevenbergen’ heel veel verhalen uit de eerste hand mogen noteren”, vertelt Angela.


Onderwerp

“Als lid van de Heemkundekring ben ik ooit begonnen aan een stamboomonderzoek van mijn familie. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ik ben gaan schrijven. Het onderzoek en de persoonlijke weetjes boeiden me zeer. Je komt steeds meer te weten en daardoor wordt telkens je nieuwsgierigheid bevredigd”, vat Angela haar schrijfopdracht samen. “Het mooie is dat ik heel veel mensen persoonlijk heb gesproken die mooie anekdotes vertelden, maar me ook weer doorverwezen naar anderen die daar dan op een of andere wijze bij betrokken waren”. Belangstellenden kunnen nog bij de VVV Zevenbergen, het Museum Zevenbergen en bij bakkerij Jac Smit terecht voor een boek. Ook kan het besteld worden bij Angela zelf via a.rindt@kpnplanet.nl.


Audiotour

“Tijdens mijn voorbereidingen van het boek, heb ik natuurlijk ook de geografische ligging van al die bakkerijen in beeld gebracht. Met behulp van bouwdossiers en plattegronden hebben we de gevels van vroeger met die van nu kunnen vergelijken”. Samen met Bart Schuijt, die de technische kant heeft verzorgd, is er een audiotour beschikbaar. Daarmee maak je een wandeling door het centrum en krijgt de inhoud van het boek ook inderdaad ‘een gezicht’”. Om de audiotour te kunnen lopen installeer je de Izi-app op je telefoon, zoek je Zevenbergen op en kies dan voor ‘Het Bakkersrondje’.


Oproep

Dat Angela de smaak te pakken heeft blijkt wel uit de gretigheid waarmee ze nadenkt over de toekomst. Een toekomst met mogelijk een nieuwe boek van haar hand. "Ik nodig iedereen uit om mee te denken over onderwerpen die ervoor in aanmerking komen. Natuurlijk heb ik zelf ook al wel een lijstje, waar bijvoorbeeld de verenigingen, cafés, fabrieken en middenstand op vermeld staan, maar ieder idee is de moeite waard om bekeken te worden”, besluit Angela haar enthousiaste verhaal.[n]