Afbeelding
Foto: Joke van Rooijen

Water Zevenbergse haven stroomt!

ZEVENBERGEN - Het water stroomt nu echt door de Zevenbergse haven. Eigenlijk was het plan dat de havenbak vrijdag 11 december al zou vollopen, maar door een complicatie bij de nieuwe stuw werd dat noodgedwongen uitgesteld. Afgelopen week bereikte de haven alsnog een veilig peil, waardoor de bouwhekken na twee jaar konden worden weggehaald.


DOOR MONIQUE JANSEN


Aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid-Van den Herik zette donderdag alsnog de kraan wijd open. De complicatie aan de nieuwe stuw was verholpen, waardoor het water nu wel snel steeg. De aannemer had extra maatregelen genomen om de stuw te beschermen, zodat het inlaten van het water veilig en gecontroleerd gebeurde. Woensdag werden verschillende controles uitgevoerd in aanwezigheid van waterschap Brabantse Delta. Medewerkers van het waterschap nemen de stuw in beheer.


Grote trap aan Markt

Op locaties waar nog wordt gewerkt, zoals bij de grote trap aan de Markt, blijft de omheining nog een tijdje staan.
Het werk is voor Kerst zo goed als gereed. De planning dat eind 2020 het water stroomt, is daarmee gehaald. In het eerste kwartaal rond de aannemerscombinatie nog enkele werkzaamheden af.


Enorm project

Het uitgraven van de haven was een enorm project. In twee jaar tijd vonden enorme werkzaamheden plaats, zoals de plaatsing van de eerste damwand, het eerste graafwerk, de aansluiting van de ondergrondse verbinding met de Rode Vaart, de sloop van het Praathuis, de langste carnavalssjaal langs de bouwhekken en het in gebruik nemen van de vernieuwde markt. De laatste mijlpalen konden maar beperkt worden gevierd door het coronavirus. Zo kon ook de rondleiding in de havenbak waar 2.000 mensen zich voor hadden opgegeven niet doorgaan.


Opening

De opening ging op vrijdag 11 december wel in bescheiden vorm door. Burgemeester Jac Klijs liet alvast een miljoen liter water in de haven lopen. De brandweer was hem te hulp gekomen, omdat de stuw nog niet in gebruik kon worden genomen. Met de brandweerspuit kon het water alsnog even stromen. Nu is de haven toch echt klaar en heeft Zevenbergen na een halve eeuw weer water in het centrum.[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding